Geros algos nepakanka

Net ir nemenką atlygį siūlantys darbdaviai sako, kad pinigai nėra pagrindinė motyvacija. Neužtenka ir apgyvendinti, ar suteikti kitas paslaugas, pavyzdžiui, maitinimą. Laikino darbuotojo statusas vis mažiau patrauklus, o jauni žmonės kelia savo sąlygas. Ne vienas darbdavys sako išklausęs, kad moka per mažai ir siūlo per daug darbo, tačiau jei atsiranda motyvuotas žmogus, jam nereikia net suteikti gyvenamos vietos. O tokiais džiaugiasi ir darbdaviai, ir klientai.

„Sunkiausia tai, kad mes siūlome sezoninį darbą ir nors apgyventiname, vis tiek sunku rasti gerų darbuotojų vasarai. Valytojos-kambarinės gauna po 700 eurų į rankas. Maitinimo nesuteikiame, darbo ir gyvenama vieta suteikiama nuo gegužės iki spalio. Minusas, kad tokiu metu studentės dar mokosi, o nepilnamečių nesamdome. Dabar daug kas nori lengvų pinigų. Neseniai turėjau pokalbį su viena darbo ieškojusia mergina, kuri pareiškė, kad nori lengvo valytojo darbo ir vieno tūkstančio euro į rankas. Net paklausiau, ar ji įsivaizduoja, kas yra valytojos darbas, nes jis tikrai nėra lengvas“, – atvirauja Pervalkoje svečių namus įkūrusi ir jiems vadovaujanti Sigita.

O štai Klaipėdos paplūdimiuose poilsiautojų gyvybes sergintiems gelbėtojams siūlomas vos 400 eurų atlygis. Kaip DELFI pasakojo Aleksandras Siakki, „Klaipėdos paplūdimių“ direktoriaus pavaduotojas, šiuo metu jau yra atrinkta per 30 žmonių. Dar dalis žmonių bus atrenkami netrukus. Nors atlygis nėra didelis, anot A. Siakki, norinčiųjų netrūksta.

„Vasaros sezonui reikia apie 70 gelbėtojų. Kai kurie dirba ne vienerius metus. Yra ir tokių, kurie nepraėję pirmosios atrankos, ruošiasi dalyvauti antroje. Gelbėtojai dvi dienas dirba, dvi turi laisvas. Be to, jie turi galimybę papildomai užsidirbi budėdami upėje per šventes. Tuomet su laivavedžiu dirba du gelbėtojai. Atlygis priklauso nuo darbo valandų. Paprastai samdome vietos gyventojus arba tuos, kurie turi kur apsistoti Klaipėdoje, gyvenamos vietos darbuotojams negalime suteikti, tačiau norinčių netrūksta“, – atvirauja A. Siakki.

Palangos „Gradiali sanatorijoje“ šiuo metu taip iešokma papildomos darbo jėgos. Anot darbuotojų atranką vykdančios Justinos Kunickaitės, motyvacija yra kur kas daugiau, nei tik pinigai, o įvardyta bazinė 600 eurų alga toli gražu nėra galutinis skaičius.

„Mes paslaugas teikiame ištisus metus, tad ir darbuotojai labiau reikalingi ilgalaikiai. Aišku, vasarą be papildomų darbuotojų būtų sunku, kaip tik dabar vyksta atrankos, kalbamės, kviečiame į pokalbius norinčiuosius. Pastebėjau, kad nepilnamečiai taip pat gana aktyviai ieško darbo. Jie pasiskaičiuoja, kiek kainuoja pragyvenimas, kiek jiems reikia išlaidoms, jie drąsesni, nei vyresni žmonės. Nors kol dar nedirbo, tikrai negaliu pasakyti, ar taip pat aktyviai ir dirbs, tačiau įspūdis išties geras, didžiuojuosi tokiais jaunais žmonėmis, kurie yra aktyvūs“, – sako pašnekovė.

Anot J. Kunickaitės, visiems darbuotojams suteikiamas maitinimas, o tie, kurie dirba ilgesnį laiką, turi galimybę ir gyventi sanatorijoje, nors tuo stengiamasi nepiktnaudžiauti.

Jaunų žmonių aktyvumu ir mokėjimu įvardyti, kuo jie gali būtų naudingi įmonei, žavisi ir Neringoje šeimos piceriją bei kavinę turinti Jovita.

„Jovila“ įmonei vadovaujanti moteris sako, kad visų pirma svarbu vertybės. Jauni žmonės drąsūs, jie moka įvertinti ne tik atlygį, bet ir kuo jie gali būti naudingi darbdaviui. O jos šeimos versle amžiaus cenzo nėra, dirba net tėvai ir seneliai, tad tokia šeimynine atmosfera ji noriai dalijasi ir su darbuotojais.

„Tikrai negaliu sakyti, kas sunku rasti darbuotojų. Pas mus vyksta atranka, o norinčiųjų turime 2-3 į vieną vietą. Dirbančių turime įvairaus amžiaus, nuo 16 metų iki 60-ties. Jaunesniems žmonės darbas pas mus tampa savotiška stovykla, jie gyvena kartu su vyresniais, kartu dirba, įgyja patirties. Turime darbuotojų, kurie grįžta vasarai. Pinigų nenuvertinu, jie reikalingi, bet kur kas stipresnė motyvacija yra tai, kaip elgiamasi su darbuotojai. Savo darbuotojus apgyvendiname, maitiname, jie pas mus nepatiria tam išlaidų, nebent uždarbį kažkur kitus leidžia savo malonumui. Darbas yra šeimos restorane, maloni aplinka. Aišku, gal kitur gali žmogus uždirbti ir daugiau, bet jei darbdavys ar kolektyvas nuodys gyvenimą, tikrai tie pinigai praras vertę“, – sako Jovita.

Darbas trunka ir 14 val.

Klaipėdoje, Bangų gatvėje esantis viešbutis, ieškantis pusryčių padavėjo neslepia, kad kasmet vis sunkiau rasti gerą ir atsakingą darbuotoją. Tikslios sumos, kiek gali tikėtis darbuotojas, nenurodoma, anot už viešbučio maitinimo paslaugas atsakingos Irenos, tai individualu, nes atlygį papildo ir arbatpinigiai. Tiesa, moteris neslepia, kad iki buvo įvestas euras, poilsiaujantieji buvo gerokai dosnesni.

„Noriu, kad žmogus pasiliktų ne tik vasarai, bet tokio žmogaus kol kas nerandu. Mokame valstybės numatytą valandinį atlygį, yra priedai, tačiau nėra lengva rasti atsakingą ir gerai dirbantį žmogų. Pusryčių padavėjas ateiti į darbą turi apie 6 ryto, darbas trunka iki 13-14 valandos, mat reikia pasiruošti pusryčiams ir susitvarkyti po jų. Viešbučio restorano darbas kitoks, nei kavinių. Kartais turime ir vakarienes, tad kartais reikia ir vakarais padirbėti 3-4 valandas. Turiu dvi dirbančias mergaites, tačiau vasarą visada padaugėja poilsiaujančių žmonių, tad reikia bent jau laikinų darbuotojų“, – sako Irena.

Laikini darbuotoja vasaros sezonu reikalingi ne tik prekybos srityje. Padaugėjus poilsiautojų, Palangos ir Šventosios parduotuvės bei prekybos centrai pageidauja ir papildomų akių. „Argo“ apsaugos bendrovėje papildomų darbuotojų atranką vykdantis Audrius sako, kad vasarai komandos jau beveik surinktos, o darbo grafikas ir atlyginimas su kiekvienu derinamas individualiai.

„Pagrindiniai atrankos kriterijai – kad žmogus nebūtų teistas ir nebūtų įrašytas priklausomybių rizikos grupę, darbas būtų prekybos centruose. Jei dirbtų kavinėse, jau būtų kiti reikalavimai. Kas dirba parą, po to parą laisva, kas dirba parą, po to laisvos dvi – darbo grafikas ir atlyginimas derinamas asmeniškai. Apgyvendinimo nesuteikiame, bet kiek girdėjau bent anksčiau, tai už parą mokėdavo ar 5 ar 7 eurus. Tie, kurie nori dirbti, tai, kad neapgyvendiname, jų nesustabdo“, – sako Audrius.

Palanga skelbia jau artėjančią sezono pradžią ir kone kiekvieną savaitgalį jau kviečia pramogauti bei ilsėtis pajūryje. Laikinų darbuotojų ieškantys darbdaviai kone vieningai sutaria, kad ankstyva praėjusių metų vasarą suteikė nemažai vilčių ir šiems metams. Poilsiautojai kur kas anksčiau ieškosi nakvynės savaitgaliams, nors tikrasis poilsio sezonas laukiamas nuo birželio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)