Įdomu, kaip tiekėjai veš prekes

Vilniaus restorano „Amatininkų užeiga“ savininkė Irena Marozienė neliko abejinga šiems pokyčiams. Vilniaus centre verslą kurianti moteris stebėjosi tokia idėja ir svarstė, kam to reikėjo. „Nenužudė senamiestyje gyvenimo džiaugsmo koronavirusas, bet kilpinis eismas – tai 100 procentų“, – „Facebook“ socialiniame tinkle apmaudo neslėpė žinoma moteris.

„Įdomu, kaip tiekėjai veš prekes, nebent lengvaisiais automobiliais, bet dabar aš kiekvieną vakarą galėsiu pasisveikinti su prezidentu, pasimelsti Katedroje ir dar Šv. Onos bažnyčioje. Padidinti kamščius Vokiečių, Dominikonų, Maironio gatvėse. Pasistengti, kad greičiau nuo užterštumo ir vibracijos mūsų mylimos bažnyčios sugriūtų.

Šiuo metu senamiestis „lūžta“ nuo turistų, neįmanoma pro juos prasibrauti. Taigi, lietuvaičiai, nedrįskite važiuoti į senamiestį. P. S. projektuotojams reikėtų nupirkti kelionę į Monaką“, – pridūrė verslininkė.

Pristatymo laikas sukelia sunkumų

Vieno senamiestyje įsikūrusio baro savininkas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) juokauja, kad dėl įvesto kilpinio eismo pasikeitė tai, jog tenka ilgiau važiuoti namo. Anot jo, prekių pristatymas taip pat smarkiai pasikeitė. Pašnekovo teigimu, prekės atvažiuodavo 3 valandą dienos, o dabar jų sulaukia tik apie 9 valandą vakaro.

„Pristatymo laikas keitėsi, nes dabar negalima pro ten pat pravažiuoti. Anksčiau iki 4 valandos visos prekės suvažiuodavo, o dabar atvyksta tik vakare. Tai sukelia sunkumų, nes pilna žmonių, o atvažiuoja dėžės su buteliais vyno ar žalia mėsa. Vairuotojams situacija yra labai sunki“, – aiškina jis.

Netiki, kad visi paklus taisyklėms

Jis teigia, kad dėl įvestos naujovės, dienos metu automobilių kiekis senamiestyje galbūt ir sumažėjo. Anot jo, praėjus kažkiek laiko žmonės ir vėl pradės važinėti.

„Nemanau, kad visi paklus šioms taisyklėms. Mes dirbame ir gyvename senamiestyje, tai mums labai apsunkina keliavimą, nes gaunasi labai didelis ratas atvažiuoti ir parvažiuoti iš darbo. Atsibaidys tie, kurie tik kerta senamiestį, dabar jie visi turi važiuoti aplinkui.

Prieš įvedant kilpinį eismą niekas jokios verslininkų nuomonės neklausė ir apie pokyčius neinformavo. Ateityje žmonės turėtų priprasti prie šios naujovės, kadangi lietuviai galiausiai prie visko pripranta“, – savo nuomonę dėsto jis.

Mano, kad sumažės ir žmonių srautas

Visai netoli Rotušės įsikūrusios kavinės savininkė (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) tikina, kad ją labai erzina tai, jog įvedus kilpinį eismą, pasikeitė produktų tiekimas. Jos manymu, ne tik tiekimas, bet ir žmonių skaičius dalinai sumažės.

„Man ši naujovė yra smagu, bet dar per anksti kažką sakyti ir prognozuoti. Daug žmonių skambina norėdami rezervuoti stalelį ir klausia, ar įmanoma privažiuoti, bet aš jiems negaliu paaiškinti, tai per sudėtinga. Manau, kad tuoj visi pripras ir viskas bus gerai. Esu už šį pakeitimą, bet tuo pačiu ir prieš. Turėtų būti atsižvelgta į tiekimą, nes labai daug žmonių čia dirba“, – pabrėžia ji.

Tikisi pritaikymo mašinų parkavimui

Pasak pašnekovės, dabar produktų tiekimo laikas ženkliai pasikeitė, nes vairuotojai daug ilgiau sugaišta ir atvažiuoja nebe tokiu pačiu metu. Ji aiškina, kad dabar visur reikia važiuoti aplinkui, nors objektai ir yra šalia. Anot savininkės, didelių dėžių atitempti niekaip negalima, tad tiekėjai sugaišta labai daug laiko, tai daug ką keičia ir kavinės darbui.

„Keista, kad taip viską uždarė. Galbūt tada mašinų parkavimas galėtų būti pritaikytas. Automatiškai vietos visur sumažėjo, nes kai kur yra dvipusis eismas. Turėtų būti papildomų vietų pastatyti mašinai, o ne geltonomis juostomis viską užpaišyti“, – aiškina ji.

Tikisi, kad viskas įsivažiuos

Anot jos, normalu, kad žmonės į senamiestį penktadienio vakarą atvyksta be automobilių, tačiau savaitgaliais situacija visai kitokia, lankytojai atvažiuoja automobiliais su vaikais ir vežimėliais. Jos teigimu, žmonių srautas dėl to ateityje tikrai pasikeis.

„Manau, kad šis kilpinis eismas tikrai į gerą, tačiau kol kas tikrai taip nėra. Dabar matau pro langus, kad automobiliai stovi ten kur negalima statyti, mus taip pat užstato ir tai erzina. Tikiuosi, kad viskas įsivažiuos, nes mes nieko pakeisti negalime. Senamiestyje yra ne tik kavinės ir namai, šalia įsikūrusi ir klinika. Į ją atvyksta labai daug žmonių, jie atvažiuoja gydytis akių, tai nežinau kas jiems belieka“, – situaciją apibendrina ji.

Mano, kad situacija dabar tik blogesnė

„Queensberry“ barmenas Ričardas Savickas aiškina, kad įvedus kilpinį eismą Vilniaus senamiestyje niekas nepasikeitė ir kavinės pokytis nepalietė. Pasak jo, mašinos vis dar įvažiuoja, žmonės nežino, kad eismas negalimas ir jiems lieka tik apsisukti. Pašnekovo manymu, apie šią naujovę buvo per mažai informacijos, žmonės nežinojo, kur galės nuvažiuoti.

„Nematau nei pliusų, nei minusų. Nežinau, koks šio įvedimo tikslas, galbūt norėta kažką sureguliuoti, bet dabar situacija tik blogesnė. Kiek mačiau, automobiliai įvažiuoja, pamato, kad prie fontano uždaryta kelio dalis, tai važiuoja ant šaligatvių, kad galėtų apsisukti. Dabar dar daugiau pažeidimų, ženklai galbūt nėra normaliai sustatyti. Jeigu policija ten atsistotų, tai nežinau kiek baudų prirašytų, nes žmonės toliau važiuoja, lenda, apsisukinėja ant šaligatvio. Turbūt yra per mažai informacijos arba ženklai yra per maži“, – spėja jis.

Aiškina, kad verslai prisitaikys

Baro „Špunka“ bendrasavininkas Haroldas Areška tikina, kad barų verslo šis pakitimas visai nepaveikė, nes žmonės čia atvyksta be automobilių. Anot pašnekovo, likę verslai prie naujovės tikrai prisitaikys.

„Žinoma, dabar visiems yra keista, žmonės važiuoja per ten, kur negalima. Čia yra ta pirminė reakcija, kai niekas nesupranta kur važiuoja ir po to stumiasi atgal“, –aiškina jis.

Teigiamai vertina sprendimą

H. Areškos teigimu, jokių sunkumų kilpinio eismo įvedimas verslui nesukėlė, jis teigiamai vertina šį pokytį ir tikina, kad pritaria senamiesčio eismo uždarymui.

„Kitur nuvažiuoji, tai tas senamiestis būna tuščias, nėra mašinų. Aišku, aptarnaujantis personalas, gyventojai turi patekti į savo namus. O kam daugiau važinėti po tą senamiestį? Pasakyčiau, kad ten net pavojinga važiuoti. Mieste mažiau dūmų, žmonės važinėja su paspirtukais, galima išsisukti dabar ir kitaip“, – užtikrintai kalba jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)