Seimo teisininkų nuomone, siūloma išimtis skatintų pasinaudoti teise gauti išankstinę pensiją.

„Asmuo, kuris nusprendė pasinaudoti teise gauti išankstinę senatvės pensiją, ją gali gauti penkerius metus iki nustatyto senatvės pensijos amžiaus, t. y. penkerius metus (60 mėnesių) ilgiau, nei tokias pačias socialinio draudimo įmokas mokėjęs, tačiau teise į išankstinę senatvės pensiją nepasinaudojęs asmuo. (...) Išankstinės senatvės pensijos mažinimas reiškia paskaičiuotos senatvės pensijos, kurios suma būtų išmokėta per tikėtiną vidutinę gyvenimo trukmę, perskirstymą per tiek ilgesnį laikotarpį, kiek mėnesių daugiau asmeniui mokama pensija. (...) Nustačius įstatymo projekte siūlomą teisinį reguliavimą būtų paneigtas vienodas išmokų dydžio nustatymo principas, siūloma išimtis skatintų pasinaudoti teise gauti išankstinę pensiją“, – savo išvadoje Socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisoms pažymi Seimo Teisės departamentas.

Įstatymo pataisas įregistravęs Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Linas Kukuraitis sako, kad jas priėmus būtų panaikintas išankstinių pensijų gavėjų „baudimo iki gyvos galvos“ principas, tačiau Seimo teisininkai su tuo nesutinka.

„Teiginiai dėl išankstinę senatvės pensiją pasirinkusio asmens „baudimo iki gyvos galvos“ yra nepagrįsti, nes išankstinė senatvės pensija asmeniui mokama ilgesnį laikotarpį nei jos nepasirinkusiam,“ – sako Seimo teisininkai.

Jie pastebi, kad socialinio draudimo pensijų dydžių rodikliai yra indeksuojami, todėl svarstytina, ar nekils ginčų dėl to, kad „pagal siūlomą teisinį reguliavimą būtų nustatomas apskaičiuotos (neindeksuotos) ir išmokėtos (indeksuotos) pensijų sumų skirtumas“.

Siekiant užtikrinti vienodą išankstinės pensijos gavėjų padėtį, Seimo Teisės departamentas siūlo nustatyti įstatymo taikymo tvarką.

„Svarstytina, ar įstatyme neturėtų būti nustatytos taikymo nuostatos, kad būtų aišku, ar jo nuostatos būtų taikomos tik tiems asmenims, kurie išeis į išankstinę pensiją po šio įstatymo įsigaliojimo ar ir tiems asmenims, kurie jo įsigaliojimo metu jau gautų išankstinę pensiją“, – sakoma teisininkų išvadoje.

Atsižvelgiant į tai, kad pensijų politikos formavimas yra Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kompetencija, Seimo Teisės departamento nuomone, dėl siūlomo teisinio reguliavimo reikėtų gauti Vyriausybės ar Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos nuomonę.

Kaip ELTA jau skelbė, Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Linas Kukuraitis kartu su frakcijos kolegomis įregistravo Socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisas. Jose siūloma numatyti, kad gavus išankstinę pensiją, senatvės pensija būtų mažinama tol, kol apskaičiuotos senatvės pensijos dydžio ir išmokėtos sumažintos senatvės pensijos išmokos skirtumo bendra suma prilygsta visų išmokėtų išankstinės senatvės pensijos išmokų sumai.

Įstatymo pataisų autorius L. Kukuraitis tvirtina, kad mūsų socialinio draudimo sistema žmones, pasirinkusius išankstinę pensiją, „nubaudžia“ visam gyvenimui, t. y. kartą priėmus sprendimą gauti sumažintą pensiją, ji bus mokama iki pat asmens mirties.

„Tokiu būdu yra susiformavęs dvigubas socialinis neteisingumas: žmogus „baudžiamas“ visam gyvenimui, net jeigu jis gyvena ilgai ir jau seniai yra kompensavęs iki pensijos gautas išankstines išmokas“,– Eltai sakė buvęs Socialinės apsaugos ir darbo ministras parlamentaras Linas Kukuraitis.

Jo duomenimis, išankstinių pensijų gavėjai gauna vidutiniškai 20– 25 proc. mažesnes pensijas negu vidutinė senatvės pensija. Lietuvoje išankstines pensijas gauna apie 6 tūkst. asmenų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją