Sudarius tokią galimybę, Seimo teisininkų nuomone, būtų paneigta pensijų kaupimo sistemos paskirtis – užtikrinti pensinio amžiaus sulaukusių asmenų reguliarias pajamas.

„Pensijų kaupimas antrosios pakopos pensijų fonduose yra Lietuvos pensijų sistemos dalis, kai senatvės pensijoms skirtos lėšos ar jų dalis kaupiamos specialiuose pensijų fonduose. Todėl sudarius galimybę visiems pensijų kaupimo dalyviams bet kada išsiimti visas pensijų fonde sukauptas jiems priklausančias pinigines lėšas, būtų paneigta pensijų kaupimo sistemos paskirtis – užtikrinti pensinio amžiaus sulaukusių asmenų reguliarias pajamas“, – savo išvadoje pažymi Seimo Teisės departamentas.

Seimo teisininkų teigimu, neaišku, kokias teisines pasekmes sukeltų taisyklė, pagal kurią būtų išsiimtos visos pensijų fonde sukauptos lėšos, neaišku, ar turėtų būti nutraukta pensijų kaupimo sutartis, ar ji liktų galioti. Todėl projekte, jų nuomone, reikėtų sureguliuoti ne tik įspėjimo apie ketinimą išsiimti sukauptas lėšas terminą, bet ir tokio veiksmo teisines pasekmes.

Atsižvelgiant į tai, kad projekto nuostatos turės tiesioginės įtakos Pensijų anuitetų fondo biudžetui (numatytoms įplaukoms ir išlaidoms), Seimo Teisės departamento nuomone, dėl siūlomo teisinio reguliavimo turėtų būti gauta Vyriausybės nuomonė.

Kaip ELTA skelbė, Seimo narys Petras Gražulis įregistravo Pensijų kaupimo įstatymo pataisas, siūlančias leisti pensijų fondų dalyviui bet kada išsiimti visas pensijų fonde sukauptas jam priklausančias pinigines lėšas, įspėjus pensijų fondą apie tokį ketinimą prieš mėnesį.

„Nežinau, ar Seimas pritars tokiam mano siūlymui, bet manau, kad žmogus turi teisę laisvai disponuoti savo pinigais. Gyventojai yra nepatenkinti, nes vadovaujantis dabartine tvarka, didžiajai daugumai jų prie pensijos iš antros pakopos pensijų fondo prisideda tik keliolika ar kelios dešimtys eurų per mėnesį, nors jie yra sukaupę tūkstantines sumas“, – Eltai sakė P. Gražulis.

Jo duomenimis, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos, Airijos, Lenkijos įstatymai, reglamentuojantys tokių pensijų kaupimą, leidžia gyventojams bet kada išsiimti lėšų iš antros pakopos pensijų fondų, panašiai yra ir JAV.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)