„Turime poziciją, sveikiname projektą, kuris kito komitetuose. Dabar yra numatytos pakankamai didelės „žirklės", savivalda galės nuspręsti dėl NT mokesčio, kuris bus taikomas. Tai tikroji savivalda – atsakomybė ir pareiga numatyta savivaldybėms, tai manau labai pozityvu“, – pirmadienį Seime žurnalistams teigė V. Čmilytė-Nielsen.

„Mes palaikysime šiame etape, po svarstymo, tikrai, manau, balsuosime už“, – pažymėjo ji.

Politikė akcentavo, kad mokesčių reformoje dėl atskirų jos dalių yra tariamasi „žingsnis po žingsnio“, o pritarimas NT mokesčio įstatymo projektui galėtų būti geru signalu ir Europos Komisijai (EK).

„Einame žingsnis po žingsnio, tariamės dėl to, dėl ko galima susitarti. Jeigu bus padarytas žingsnis dėl NT mokesčio, tai bus geras signalas ir Europos Komisijai, ir toliau diskutuodami, tardamiesi, eisime į priekį“, – sakė liberalė.

Armonaitė: vieningo palaikymo negaliu pažadėti

Tuo tarpu Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė tvirtino, kad „laisviečių“ frakcija dar nėra nusprendusi kaip balsuos dėl NT mokesčio įstatymo. Ji tikino šiai dienai negalinti pažadėti vieningo „laisviečių“ palaikymo įstatymo projektui svarstymo stadijos metu.

„Frakcija dar mūsų kalbėsis, tiesą sakant, yra įvairių nuomonių ir vieningo palaikymo šiandien komentuodama negaliu pažadėti. Bet tarsimės frakcijoje ir eisime į balsavimą rytoj. Yra tikrai visokių nuomonių, neblefuoju, nemeluoju“, – teigė A. Armonaitė.

BFK praeitos savaitės viduryje pritarė NT mokesčio įstatymo pakeitimams. Tai yra vienas iš projektų, numatytų Vyriausybės pateiktoje mokesčių reformoje.

Už NT įstatymo pakeitimus balsavo 6, prieš 3, susilaikė 1 komiteto narys. Prieš balsavo Vytautas Mitalas ir opozicijos atstovai Vytautas Gapšys ir Andrius Palionis, susilaikė Algirdas Butkevičius.

Vyriausybės projektas patobulintas, pritarta BFK pirmininko siūlymui

Komitetas nutarė patobulinti Vyriausybės teiktą įstatymo projektą ir pritarė BFK pirmininko Mindaugo Lingės siūlymui sudaryti galimybę pačioms savivaldybėms nusistatyti tarifus dėl NT apmokestinimo.
Jo registruotame siūlyme numatoma, kad vietoje 0,06 proc. lengvatinio tarifo pagrindiniam gyvenamajam būstui, savivaldybės pačios galėtų nusistatyti tarifus 0,05–4 proc. intervale.

Už tokį M. Lingės siūlymą balsavo absoliuti dauguma BFK narių, susilaikė parlamentai A. Butkevičius ir A. Palionis.

Vyriausybės pateiktame NT mokesčio įstatymo projekte siūloma padidinti fizinio asmens pagrindinio gyvenamojo būsto neapmokestinimo riba nuo 1 iki 1,5 savivaldybės NT verčių medianos.

Projekte dar siūloma, kad pagrindiniam fizinio asmens gyvenamajam būstui būtų taikomas progresinis apmokestinimas. Dalis tarp 1,5 ir 2 savivaldybės NT verčių medianų būtų apmokestinama 0,06 proc. tarifu, o viršijanti 2 medianas – 0,1 proc.

Finansų ministerija skaičiuoja, kad priėmus tokius pakeitimus, vidutinis mokestis už gyvenamąjį būstą gyventojui siektų 16 eurų per metus, o du trečdaliai gyventojų mokesčio nemokėtų. Surinktos pajamos atitektų savivaldybėms.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus yra tvirtinęs, kad dabar esanti NT apmokestinimo sąranga šalyje yra gera, tačiau jos parametrai – tobulintini. Pasak jo, dabar NT apmokestinimas veikia kaip prabangos mokestis ir jis neturėtų būti taikomas pagal savivaldybes.