R. Budbergytė sako, kad socialdemokratai dėl teikiamo projekto balsuos laisvai ir dauguma gali nepritarti Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko Mindaugo Lingės teikiamam siūlymui.

„Mūsų frakcija apsisprendė balsuoti laisvai šiuo atveju. Suprantame, kad bet kokia tokia reklamos draudimo kampanija duoda savo vaisių ir kai turime grėsmingus skaičius apie prasilošusius žmones, auga pelnas toje sferoje, yra narių, kurie galvoja, jog draudimas prisidėtų prie žmonių apsaugos“, – sakė socialdemokratė.

„Tačiau yra dalis frakcijos narių, kurie supranta, kad tokios įstatymo pataisos turi būti svarstomos kompleksiškai. (...) Mūsų frakcija skilo nuomonėmis per pusę, galbūt bus daugiau tokių, kurie nepalaikys, nes šis klausimas pirmiausia turi būti neskubant, kompleksiškai išnagrinėjant visas rizikas, kurios kyla, o jų yra pakankamai. Bet bus tie, kurie palaikys, nes mums labai rūpi visuomenės sveikata“, – pažymėjo ji.

S. Skvernelis teigė, kad teikiamas projektas yra „visiškai žalias, neapgalvotas“ ir stipriausiai „kertantis“ žiniasklaidai bei sportui.

„Projektas pateiktas visiškai žalias, neapgalvotas, kerta stipriai pirmiausiai žiniasklaidai, sportui. Lietuvos sportas apskritai minimalius finansavimo šaltinius turi. Jeigu šis klausimas nesprendžiamas, tuomet matome daug ydų šiame projekte“, – kalbėjo parlamentaras.

Saulius Skvernelis

„Šiandien registruojame savo paketą, kur tikrai norime, kad būtų iš esmės sprendžiami lošimo klausimai“, – sakė ekspremjeras.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vadovas pažymėjo, kad teikiamu projektu siekiama „paslėpti Nacionalinio stadiono ir „BaltCap“ aferas“.

„Primityvus draudimas skirtas tik tam, kad savo stadiono ir „BaltCap“ aferas paslėpti neleidžiant Seimo komisijai tirti šio klausimo iš esmės ir bandyti visuomenei parodyti, kad jiems čia kažkas labai rūpi“, – tikino S. Skvernelis.

„Reklamą siūlytume riboti, nes ji yra agresyvi (...), bet uždrausti azartinių lošimų organizatoriams remti Lietuvos krepšinį, futbolą, tai nematau jokios prasmės“, – teigė jis.

Antradienį Seime numatoma pateikti Azartinių lošimų įstatymo pataisas, kuriomis numatoma drausti azartinių lošimų reklamą. Projektą inicijavo M. Lingė.

Įstatymo pataisas pasirašė 47 parlamentarai iš beveik visų Seimo frakcijų. Prie iniciatyvos neprisijungė nė vienas parlamentaras iš Darbo frakcijos.

Siūlyme numatoma drausti skleisti informaciją apie azartinius lošimus organizuojančios bendrovės bet kokio pobūdžio viešų renginių, veiklų, fizinių ir juridinių asmenų rėmimą. Priėmus įstatymo pataisas, Lietuvoje būtų draudžiama azartinių lošimų reklama, išskyrus tuo atveju, kai azartinius lošimus organizuojančios bendrovės pavadinimas yra ant lošimų organizatoriaus buveinės pastato.

Taip pat reklamos draudimas negaliotų tuo atveju, jei informacija apie azartinius lošimus būtų skelbiama lošimų organizavimo vietoje ar informacijos apie lošimus skelbime leidiniuose, kurie skirti tik lošimų verslo specialistams.

Projekto iniciatoriai tvirtina, kad akivaizdu, jog šiuo metu taikomi reklamos ribojimai yra ne tik nepakankami, bet ir sudarantys prielaidas toliau agresyviai reklamuoti azartinius lošimus ir skatinti asmenis lošti. Pavyzdžiui, šiuo metu matomos dėmesį prikaustančios reklamos prie ugdymo įstaigų, kuriančios iliuziją greitai ir lengvai praturtėti.

Uždraudus azartinių lošimų reklamą, Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė Morgana Danielė siūlo sporto varžyboms ir kitiems sporto renginiams numatyti pereinamąjį laikotarpį iki 2028 m. sausio 1 d.

Šalies sporto federacijos siūlymą vertina neigiamai, akcentuodamos neigiamą finansinį sprendimo poveikį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją