Atitinkamas Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisas Seime užregistravę parlamentarai sako, kad jomis siekiama sumažinti darbo pajamų apmokestinimą, o tai paskatintų šalies ekonomikos plėtrą – būtų pritraukiami investuotojai ir aukštos kvalifikacijos specialistai.

Pataisas užregistravo liberalsąjūdiečiai Eligijus Masiulis, Gintaras Steponavičius ir Remigijus Šimašius.

Pataisomis siūloma nustatyti, kad „Sodros“ įmokos būtų skaičiuojamos tik nuo darbo užmokesčio, kuris neviršytų 2,2 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio, o taip pat būtų skaičiuojamas atsižvelgiant į užpraeito ketvirčio vidutinio darbo užmokesčio dydį.

Statistikos departamentas skelbė, kad 2012 metų spalį šis dydis siekė 2171 litą iki mokesčių (1686 litai „į rankas“). Todėl, jeigu pataisos įsigaliotų dabar, „Sodros“ įmokų „lubos“ būtų taikomos nuo sumos, viršijančios 4776 litų (iki mokesčių).

E.Masiulis BNS sakė, kad jeigu pataisos būtų priimtos dabar, jos galiotų maždaug 6 proc. šalies gyventojų, nes jų darbo užmokestis viršija 4,5 tūkst. litų (iki mokesčių).

„Jeigu kalbame, kaip gerinti investicinę aplinką, tam reikia sąlygų. Pataisos – viena iš jų“, – BNS sakė E.Masiulis.

E.Masiulis sako, kad dėl „lubų“ įvedimo, „Sodros“ praradimai gali siekti iki 100 mln. litų, tačiau parlamentaras pastebi, kad ta suma bus kompensuojama iš išaugusio vartojimo ir su tuo susijusių įplaukų iš kitų mokesčių – gyventojų pajamų, pridėtinės vertės mokesčio.

Kadangi liberalų siūlomi pakeitimai galėtų būti priimami pavasario gale arba vasarą, prieš Seimui išeinant atostogų, greičiausiai „Sodros“ įmokų „lubos“ būtų taikomos nuo didesnės sumos, nes vidutinio darbo užmokesčio dydis šalyje auga.

Liberalų duomenimis, „Sodros“ „lubas“ taiko Lenkija, Čekija, Slovakija, Slovėnija, Austrija, Vokietija.

Šiuo metu socialinio draudimo įmokų dydis nėra apribotas, ir darbdavys bei darbuotojas privalo mokėti Sodros“ įmokas nuo visos darbo užmokesčio sumos.

Maksimalaus „Sodros“ įmokos dydžio nustatymą Vyriausybė ne kartą atidėliojo. Idėja nesulaukė palaikymo ir Seime.

Apriboti įmokas „Sodrai“ Vyriausybei nuo 2002 metų siūlė didžiausių ir aktyviausių investuotojų į Lietuvos ekonomiką asociacija „Investors' Forum“. Jų teigimu, toks žingsnis padidintų Lietuvos konkurencingumą, pritrauktų investuotojų, pristabdytų aukštos kvalifikacijos darbuotojų emigraciją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)