„Šiandieną einame tuo keliu – draudžiame saldiklius, o po to prieisime prie to, kad uždrausime visiškai šias elektronines cigaretes. Aš tikrai palaikau šį projektą ir toliau tęsiu, kad visiškai jų neliktų“, – Seimo posėdyje sakė parlamentarė Laima Nagienė.

Projekte siūloma nustatyti, kad rinkai būtų draudžiama pateikti elektronines cigaretes ir jų pildykles, turinčias pridėtinio kvapo ar skonio, išskyrus tabako kvapą ir (ar) skonį.

„Esamas reguliavimas nėra pakankamas bei sudaro galimybes verslo subjektams apeiti draudimus tiekiant rinkai elektronines cigaretes, turinčias tam tikro kvapo ir (ar) skonio, išskyrus tabaką, savybių“, – teigiama projekto aiškinamajame rašte.

Projekto autoriaus Seimo nario Vytauto Kernagio teigimu, tikėtina, jog tai mažins elektroninių cigarečių ir jų pildyklių patrauklumą, užkirs kelią įstatymo nuostatų skirtingam traktavimui.

Projektui nepritarė Darbo partijos frakcijos Seime narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, pažymėdama, kad toks teisinis reguliavimas neveiks, nes elektronines cigaretes su kvapais ir skoniais bus galima įvežti iš kaimyninių šalių.

„Manau, kad šitas įstatymo projektas yra dar vienas pavyzdys, kaip teisinis reguliavimas iš esmės neveiks. Vienas dalykas todėl, kad mes turime atviras sienas ir per jas atvažiuoja įvairūs skoniai ir kvapai, ir saldikliai įvairiose rūkymo medžiagose“, – sakė I. Kačinskaitė-Urbonienė.

„Kitas dalykas – todėl, kad atsisiunčia medžiagas. Bet kas yra blogiausia, kad tęsiant praėjusios Vyriausybės draudimų politiką, iš principo tai iššaukia dar blogesnius variantus, kai nepilnamečiai patys maišosi, patys užsiima gamybom, kas sukelia dideles ir labai neigiamas sveikatos pasekmes“, – pabrėžė politikė.

Įstatymo projektu taip pat siūloma įtvirtinti galimybę poįstatyminiuose teisės aktuose nurodyti konkrečias leidžiamas chemines medžiagas, suteikiančias elektroninėms cigaretėms, elektroninių cigarečių pildyklėms tabako skonį ir kvapą ir nurodyti šių medžiagų CAS numerius.

„Tai apribotų ekonominės veiklos vykdytojams apeiti Įstatymo draudimus bei apribotų galimybę tiekti rinkai elektronines cigaretes ir elektroninių cigarečių pildykles, turinčių tam tikro ne tabako kvapo ir (ar) skonio savybių“, – rašoma aiškinamajame rašte.

Taip pat siūloma įstatyme įtvirtinto reikalavimo dėl įspėjimo apie galimą žalą sveikatai netaikyti elektroninėms cigaretėms ir elektroninių cigarečių pildyklėms, kurių sudėtyje nėra nikotino.
„Tikėtina, tai užkirstų kelią galimam vartotojų klaidinimui“, – paaiškinama rašte.

Įstatymo projektu siūloma prailginti bylų dėl įstatymo pažeidimo išnagrinėjimą ir ekonominių sankcijų terminą nuo dviejų iki šešių mėnesių. Tokiu būdu siekiama išvengti situacijų, kai įstatymo pažeidimo bylos būna rengiamos praėjus rinkos ribojimo priemones nustatančių dokumentų apskundimo terminui, pažymima rašte.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)