Seimas ketvirtadienį priėmė svarstyti atitinkamas Vartojimo kredito įstatymo pataisas, kurias siūlo konservatorius Biudžeto ir finansų komiteto narys Rytas Kupčinskas ir Drąsos kelio frakcijos atstovas Povilas Gylys.

Dabar įstatymas reikalauja, kad kliento vartojimo kredito sutartyje nustatyta bendros vartojimo kredito kainos metinė norma sutarties sudarymo momentu neturi būti didesnė kaip 200 proc.

„200 proc. lupikiškos pajamos – kaip viduramžiais“, – teigė pataisas parlamentarams pristatęs P. Gylys.

Pasak jo, tokius brangius greituosius kreditus imdami skausmingiausias pasekmes patiria mažiausias pajamas gaunantys gyventojai.

P. Gylio teigimu, greitųjų kreditų „ėmimas gilina skurdo problemą“, jis taip pat prognozavo, kad bėgdami nuo greitųjų kreditų Lietuvoje, žmonės atsiduria emigracijoje.

Parlamentaras, paklaustas, kokiais skaičiavimais rėmėsi pasirenkant 36 proc. tarifą, sakė, kad šis dydis atitiktų šalies visuomenės finansines galimybes, yra teisingas ir užtikrina vartojimo kredito gavėjų ir vartojimo kredito davėjų interesų pusiausvyrą.

„Šis dydis pasirinktas atsižvelgiant į tai, kad vidutinė metinė paskolos kaina finansų įstaigose – bankuose, kredito unijose – yra 12-24 proc.“, – sakė P. Gylys.

Jo teigimu, Estijoje greitųjų kreditų kainos „lubos“ siekia 31 procentą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)