Seimas po pateikimo ketvirtadienį priėmė svarstyti Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymo pataisas.

Jas pristatydama susisiekimo viceministrė Loreta Maskoliovienė pabrėžė, kad pakeitimai siūlomi įgyvendinant praėjusių metų gruodį atnaujintą Nacionalinio saugumo strategiją.

„Joje jau buvo pabrėžiama stiprėjanti autoritarinių ir demokratinių valstybių priešprieša. Šiuos teiginius, šių dienų kontekstas ir įvykiai Ukrainoje tik iliustruoja tų įvykių svarbų ir tų nuostatų, kurias mes teikiame, svarbą. Pačioje strategijoje buvo paminėta apie grėsmes ir kokias priemones būtų galima įgyvendinti. Praktika parodė, kad kai kurios iš tų priemonių yra gana skubios, kad reaguotume į dabartinę situaciją“, – parlamentarams teigė viceministrė.

Pakeitimai numato, kad vyriausybinei strateginių įmonių sandorius tikrinančiai komisijai pradėjus Lietuvos įmonės ir investuotojo, būsimo rangovo ar tiekėjo sandorio patikrą, iki galutinio sprendimo jis negalės būti sudaromas, o jei jau sudarytas – bus stabdomas.

Pakeitimais taip pat siūloma numatyti komisijai teisę pateikti ne tik išvadas ar rekomendacijas, bet ir nustatyti įpareigojimus. Strateginės įmonės galės pačios inicijuoti patikrą, nes sandorio vertinimas dabar ne visada leidžia identifikuoti visas grėsmes nacionaliniam saugumui ir jas laiku pašalinti.

Siūloma atsisakyti sąlygos, kad įmonės gali inicijuoti patikrą tik dėl jos apsaugos zonoje veikiančio investuotojo ar rangovo – pagal pataisas, turėtų būti įvertinta, ar sandorio šaliai yra suteikiama kitokio pobūdžio prieiga prie nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įrenginių ir turto, kuri kelia riziką ar grėsmę nacionaliniam saugumui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją