Anksčiau kartu buvo pateiktos Seimo Statuto pataisos, numatančias reikalavimą, kad visos įstatymų pataisos, turinčios poveikį valstybės finansams, turėtų gauti Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) palaiminimą.

Šis siūlymas buvo ypač papiktinęs Seimo narius. Už pateiktą projektą balsavo 63 iš 81 balsavusio parlamentaro.

Įstatymu siekiama subalansuoto arba perteklinio biudžeto, o 2009 metais Vyriausybė yra užsibrėžusi tikslą turėti subalansuotą biudžetą, todėl esą būtina griežtai kontroliuoti šalies iždo išlaidas.

Nuo kitų metų įsigaliojančiame įstatyme įsipareigojama, kad 2008 m. valdžios sektoriaus deficitas negali būti didesnis kaip 0,5 proc. bendrojo vidaus produkto.

Įstatymo rengėjai tvirtina, kad jo įgyvendinimas prisidėtų prie siekio tapti euro zonos nare, nes sudarytų geresnes sąlygas šalies ekonominiams rodikliams atitikti Mastrichto sutartyje įtvirtintus kriterijus.

Buvo susikirtę tarpusavyje

Kaip DELFI jau rašė , Seimo valdančiųjų socialdemokratų frakcijos narys BFK pirmininkas Jonas Lionginas svarstant minėtą įstatymo projektą komitete netikėtai pateikė siūlymą, kuris iš esmės reikštų, jog „drausminantieji" įpareigojimai galios ne šios, o jau kitų kadencijų Seimams.

Vėliau šiam siūlymui nebuvo pritarta.

Tuo tarpu anksčiau ir finansų ministras Rimantas Šadžius, ir premjeras Gediminas Kirkilas tvirtino todėl ir teikiantys šį projektą dabar, kad būtų galima suvaldyti Seimo narių populizmą prieš kitais metais vyksiančius rinkimus. Nuogąstaujama, kad parlamentarai, kaip įprasta, teiks pernelyg daug biudžeto išlaidų reikalaujančius projektus.

Griežtesnius fiskalinės drausmės įsipareigojimus Lietuvai prisiimti taip pat rekomenduoja Tarptautinis valiutos fondas ir kitos tarptautinės finansų institucijos.

Vyriausybės teigimu, tokius įstatymus yra priėmusios Jungtinė Karalystė, Vokietija, Italija, Lenkija, kitos šalys.

Per visus nepriklausomybės metus Lietuvoje dar nebuvo nedeficitinio biudžeto.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją