Šiuo metu įstatyme nėra numatyta mokesčių administratoriaus teisė priimti automatizuotus sprendimus, įskaitant profiliavimą, ir mokesčių mokėtojų teisė tvarkyti mokesčių apskaičiavimo teisingumui pagrįsti reikalingus asmens duomenis. Taip pat teigiama, kad dabartinis reguliavimas aiškiai neįtvirtina mokesčių mokėtojų teisės tvarkyti asmens duomenis, kurie reikalingi įrodymams, siekiant pagrįsti, pavyzdžiui, 0 proc. PVM tarifo taikymą.

Įstatymo pakeitimo projekto rengėjos Finansų ministerijos teigimu, mokesčių administratoriui siekiant efektyvaus funkcijų vykdymo, atsiranda būtinybė atlikti asmenų profiliavimą ir (ar) automatizuotai priimti asmeniui teisines pasekmes sukeliančius sprendimus. Tokiu būdu mokesčių mokėtojai profiliuojami jų tarpusavio ryšiams įvertinti, nustatyti galimą agresyvų mokesčių planavimą, kitokią mokestinių prievolių vengimo riziką ir pan.

„Valstybinėje mokesčių inspekcijoje jau veikia algoritmai, kurie rūšiuoja mokesčių mokėtojus pagal vienus ar kitus duomenis ir šiandien yra įteisinama įstatymu tai, kas jau yra daroma. Ar gali valstybės institucijos vykdyti veiklą, kuri dar nėra įteisinta? (...) Įmonės jau yra baudžiamos už tai“, – posėdyje sakė Seimo narys Simonas Gentvilas.

Projektu taip pat siekiama mokesčių mokėtojams įtvirtinti teisę reikalauti žmogaus įsikišimo ir pareikšti savo požiūrį dėl automatizuotu duomenų tvarkymo pagrindu (įskaitant profiliavimą) priimtų sprendimų.

Seimas šioms įstatymo pataisoms po pateikimo pritarė kovo 12 d. Pagrindiniu komitetu svarstant pataisas buvo paskirtas Seimo Biudžeto ir finansų komitetas.

Už įstatymo pataisas balsavo 67 Seimo nariai, prieš – nebalsavo, susilaikė – 8.

Seimui pritarus po priėmimo, įstatymo pakeitimai įsigaliotų nuo lapkričio 1 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)