„Noriu atkreipti Seimo narių dėmesį į tai, kad prezidentė tikrai nevetavo visų įstatymo nuostatų“, - pristatydamas siūlymą persvarstyti Seimo sprendimą kalbėjo prezidentės vyriausiasis patarėjas Nerijus Udrėnas, pabrėždamas, kad šalies vadovė prieštarauja galimam sąvartynų privatizavimui.

Anot jo, Seimas priėmė tokį įstatymą, kuris leidžia be didesnio vargo įleisti privatų verslą į sąvartynus, o modelis panašus į tai, kaip veikia privačiose rankose atsidūrę šilumos ūkiai. „Visiems mums žinomos savivaldybių sprendimo išnuomoti šilumos ūkį pasekmės“, - tęsė N. Udrėnas.

Jo teigimu, įstatyme reikalingi konkretūs saugikliai, kurie apsaugotų nuo galimų piktnaudžiavimų.

Prezidentės patarėjas pažymėjo, kad D. Grybauskaitė pritaria Seimo nuostatai siekti kuo mažesnių atliekų kiekių sąvartynuose.

Palaikyti prezidentės veto kiek anksčiau ragino ir aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas.

Konservatorė Aurelija Stancikienė oponavo, esą būtent dabartinė sistema yra monopolizuota, pinigai iš gyventojų renkami „už orą“, o prezidentėm vetuodama įstatymą, šios problemos spręsti esą nenori. N. Udrėnas jai replikavo, esą būtent Seimo priimtas įstatymas sudaro prielaidas neobjektyviam mokesčių už šiukšles surinkimui.

A. Stancikienė piktinosi, neva prezidentės patarėjas su „vienu lapeliu“ parlamentarams kartojo tuos pačius atsakymus į skirtingus klausimus. „Gėda“, - piktinosi parlamentarė.

Socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis ragino palaikyti prezidentės veto. Anot jo, Seime priimtas įstatymas valstybės ir europinėmis lėšomis sukurtą sąvartynų infrastruktūrą paverstų „privačių monopolininkų pasipelnijimo šaltiniu“. Jo partijos kolegė Birutė Vėsaitė pasisakė kiek diplomatiškiau – esą prezidentės veto ne iki galo teisingas, bet įstatymą būtų galima patobulinti Seimo Aplinkos apsaugos komitete.

Tuo tarpu A. Stancikienė prezidentės veto vadino visiškai nemotyvuotu ir neargumentuotu. „Kažkokios paralelės, sapalionės. (...) Manau, kad mes prezidentės veto dabar turėtume pritarti, bet sekančioje stadijoje mes turėtume jį atmesti, ir būtų fantastika, jei tai padarytume triuškinančiai“, - prezidentę monopolistinės sistemos globojimu kaltindama sakė konservatorė.

Parlamentarai turėjo du pasirinkimus – priimti veto svarstymui arba palikti senąjį įstatymą, prezidentės vetuotą įstatymo redakciją apskritai atmetant. Už pirmąjį variantą balsavo visi balsavime dalyvavę 108 Seimo nariai, balsavusių prieš ar susilaikiusių nebuvo.

Sprendimą dėl prezidentės veto Seimas turėtų priimti po savaitės.

DELFI primena, jog prezidentė Atliekų tvarkymo įstatymą vetavo Savivaldybių asociacijos prašymu. Jame teigiama, kad atliekų išvežimas dėl šio įstatymo gali brangti iki 63 proc. Be to, esą sudaromos prielaidos sąvartynų privatizacijai. Vetuodama įstatymą, D. Grybauskaitė jį vadino „rubikoniniu“.

Tuo tarpu įstatymo šalininkas, Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas prezidentės sprendimą vadina „kalbėjimu su numirusiais“ ir tikina, kad nesudaromos prielaidos nei šiukšlių išvežimo brangimui, nei „rubikoniniam“ sistemos pertvarkymui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją