Už tai, kad naują politinės korupcijos tyrimą atliekanti Seimo laikinoji tyrimo komisija tirtų 2008–2018 metų laikotarpį, balsavo 60 Seimo narių, prieš buvo 35 ir susilaikė 10 parlamentarų. Iki šiol komisijos darbo rėmai buvo 2008–2016 metai.

Plėsti terminą pasiūlė komisijos pirmininkė, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovė „valstietė“ Agnė Širinskienė. Plėsti terminą ji pasiūlė nurodydama, kad „viešojoje erdvėje pasirodė reikšminga informacija apie galimą neteisėtą įtaką ir poveikį politiniams procesams bei valstybės institucijoms“.

Tyrimas praplėstas įtraukiant „galimą pensijų fondų interesų atstovavimą teisėkūros procese ar kreipiantis į Konstitucinį Teismą„ ir „apie bandymus daryti įtaką nepriklausomų institucijų, kaip Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, reikšmingų sprendimų priėmimo procesams“.

Kreipimąsi į Konstitucinį Teismą dėl pensijų inicijavo opoziciniai konservatoriai. Valdantieji „valstiečiai“ išsiaiškino, kad konservatoriai savo kreipimesi didele dalimi rėmėsi privačių pensijų fondų advokatų argumentais.

Poveikiu Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) „valstiečių“ lyderiai kaltina buvusį bendražygį Povilą Urbšį. Jų teigimu, buvęs Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas galėjo nurodyti VTEK nariams iš pareigų atleisti buvusį komisijos Prevencijos skyriaus vedėją Mindaugą Siaurį.

Seimas rugsėjo pabaigoje sudarė komisiją aiškintis suinteresuotų asmenų ar jų grupių galbūt neteisėtą įtaką, poveikį rinkimų eigai, koalicijų formavimui,parlamentinių frakcijų, atskirų politikų darbui, partijų ir visuomeninių judėjimų veiklai bei finansavimui, teisėkūros procesams,valstybės valdomų įmonių, viešųjų įstaigų vadovų, valdymo ar priežiūros organų narių rinkimui, skyrimui.

Taip pat siūloma pasidomėti, kokią informaciją teisėsaugos ir žvalgybos institucijos teikė kompetentingoms institucijoms, kaip į ją reaguota.

Savo išvadas tyrėjai turėtų pateikti iki kitų metų gegužės 1 dienos. Tuo metu vyks prezidento, Europos Parlamento rinkimų kampanija.

Iš 12 komisijos narių septyni yra „valstiečių“ atstovai. Jos nariais taip pat paskirti du socialdarbiečiai, po vieną „tvarkietį“, liberalą ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovą.

Konservatoriai ir socialdemokratai atsisakė dalyvauti komisijos darbe.

Naują tyrimą inicijavo valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Jo teigimu, praėjusią sesiją atliktas Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) tyrimas iš esmės dėl tų pačių dalykų parodė, kad tyrimą reikia tęsti.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)