Seimas antradienį po svarstymo pritarė atitinkamoms Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms. Už jas balsavo 42 Seimo nariai, prieš buvo 12, susilaikė 18 parlamentarų.

Jeigu Seimas priims pataisas, asmenims iki 20 metų būtų draudžiama ir vartoti, ir turėti bet kokių alkoholinių gėrimų, o prekybininkams - draudžiama juos parduoti.

„Nematau problemos, kad vestuvės būtų ir be alkoholio“, - antradienį svarstant projektą teigė „tvarkietis“ Petras Gražulis.

Vis dėlto jis siūlė per jungtuves padaryti išimtį ir leisti jaunesniems nei 20 metų asmenims tokia proga išgerti šampano.

Prieš tokį siūlymą balsavęs Seimo liberalų frakcijos narys Andrius Mazuronis piktinosi šiais užmojais.

Andrius Mazuronis
„Absurdo teatras Seime. Žmogus pagal Civilinį kodeksą nuo 18 m. įgijęs visas pilnaverčio piliečio teises ir pareigas (balsuoti rinkimuose, gimdyti vaikus, vesti ar tekėti, gali imti būsto paskolas, dirbti, mokėti mokesčius, tarnauti kariuomenėje ir rizikuoti savo gyvybe) negali nusivesti savo draugės vyno taurei į kavinę. Reikia ne kurti naujus draudimus, o užtikrinti, kad esami draudimai efektyviai veiktų. Dabartinis draudimas iki 18 metų neveikia. Jei jis veiktų, nereikėtų kurti naujų absurdų“, - negalėjo atsistebėti Seimo narys.


Kas iš to, kad draus ir iki 50 metų?

Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Paulius Baltokas taip pat DELFI sakė, kad svarbiausia užtikrinti jau dabar galiojančių draudimų laikymąsi.

„Amžiaus cenzą galime kelti kiek tik norime, nors ir iki 40 ar 50 metų, bet jeigu parduotuvėje, degalinėje ar naktiniame bare alkoholį galės įsigyti 15 metų pilietis ir nei pardavėjas, nei niekas kitas neliks normaliai nubaustas, mes taip neišspręsime jokios problemos“, - komentavo jis.

Paklaustas, ar studentai įsivaizduotų savo šventes be alkoholio, pašnekovas sakė: „Žinoma, šalyje reikia ugdyti atsakingo alkoholio vartojimo kultūrą, tačiau vien tik draudimais nieko nepasieksime, pas mus visą laiką valstybė nori tik uždrausti. Bet kas iš to, jeigu uždrausime, o nepilnamečiai ir toliau galės pirkti?“

Savivaldybės galėtų riboti alkoholio vartojimą ir prekybą

Seimas spręs, ar nuo rugsėjo 1-osios savivaldybėms leisti riboti arba uždrausti alkoholio vartojimą ir prekybą šventėse ir masiniuose renginiuose, kur dalyvauja nepilnamečiai.

Seimas antradienį po svarstymo priėmė atitinkamas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kurių autorė Rima Baškienė sako, kad dabartinės alkoholio vartojimo taisyklės nėra efektyvios.

Dabar savivaldybės negali uždrausti vartoti alkoholį visuose renginiuose, kur dalyvauja nepilnamečiai.

Nesutiko grąžinti losjonų ir odekolonų į turgų

Seimo nesutiko į turgų grąžinti pigių kvepalų, losjonų ir odekolonų.

Seimas antradienį atmetė parlamentaro Eduardo Šablinsko parengtas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, siūlančias turguje leisti prekybą daugiau negu 20 proc. alkoholio turinčia parfumerija, technologiniais, kosmetikos, buitinės chemijos ir kitais gaminiais. Už pataisų atmetimą balsavo 64 Seimo nariai, prieš - trys, o susilaikė 16 parlamentarų.

Turguose prekiauti kosmetiniu spiritu Seimas uždraudė nuo 2014 metų lapkričio. E.Šablinskas sako, kad dėl to darbo neteko apie 500-600 žmonių.

Pasisakė už nėščiųjų perspėjimą apie alkoholio žalą

Visas alkoholis Lietuvoje ateityje gali būti ženklinamas įspėjimais apie jo žalą nėščioms moterims - parlamentarai linksta priimti atitinkamas pataisas.

Antradienį Seimas po svarstymo priėmė Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkės Larisos Dmitrijevos parengtas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas

Vyriausybė pataisoms yra pritarusi ir siūlo, kad jos įsigaliotų nuo 2016 metų lapkričio.

Pataisų įgyvendinimu yra suabejojęs Europos teisės departamentas, pasak kurio, Europos Sąjungoje nėra draudžiama vartoti alkoholį nėštumo metu. Tačiau departamentas pažymi, kad iš įvairių Europos Komisijos dokumentų galima suprasti siekį imtis veiksmų šioje srityje.

Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija sako, kad būtina gėrimų etiketėse nurodyti jų sudėtį, medžiagas, galinčias sukelti alergijas. Valdančioji koalicija įsitikinusi, kad alkoholinio energetinės vertės nurodymas ant pakuočių galėtų būti veiksminga priemonė, siekiant sumažinti alkoholio vartojimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (734)