Apribojimų siūlymas yra paremtas Europos Komisijos direktyva, kuria siekiama mažinti tabako gaminių vartojimą Europos Sąjungoje. Valstybės narės yra įpareigotos ne vėliau kaip iki 2023 m. liepos 23 d. priimti ir paskelbti įstatymus ir kitus teisės aktus.

Pagal šiuo metu galiojančias Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo nuostatas, nėra draudžiama tiekti į rinką pridėtinio kvapo ar skonio kaitinamojo tabako gaminių. Visgi, tokie reikalavimai yra taikomi cigaretėms ir joms sukti skirtam tabakui.

Eurobarometro tyrimų duomenimis, Lietuvoje labiau nei vidutiniškai ES paplitęs kaitinamojo tabako gaminių vartojimas: kaitinamo tabako gaminius bent kartą gyvenime bandė 10 proc. apklaustųjų; vyrų ir moterų, atitinkamai, 16 ir 6 proc. (ES ir JK vidurkis – 6 proc., vyrų ir moterų, atitinkamai 8 ir 5 proc.).

Gaminių vartojimas labiau būdingas jaunesnio amžiaus respondentams. Tarp 15–24 m. amžiaus asmenų Lietuvoje jis siekia 25 proc., 25–39 m. amžiaus grupėje Lietuvoje jis siekia 25 proc., 40–54 m. amžiaus grupėje – atitinkamai, 4 proc. ir 6 proc., o 55+ m. amžiaus grupėje – atitinkamai, 1 proc. ir 3 proc.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, didmeninė prekyba kaitinamuoju tabaku Lietuvoje pernai augo 24,6 proc.