Parlamentarai ketvirtadienį balsuos dėl draudimą dalinti tokius maišelius numatančių Pakuočių ir pakuočių atliekų įstatymo pataisų.

Jie nemokami būtų tik pakuojant šviežią mėsą ar žuvį bei jų produktus. Dabar tokie maišeliai nieko nekainuoja ir pirkėjai prekėms susidėti jų gali pasiimti kiek nori.

Plastikinių maišelių apmokestinimu ketinama paskatinti žmones susimąstyti, ar jų visada reikia, ir keisti juos medžiaginiais, popieriniais.

Vienas pataisų iniciatorių Laisvės frakcijos atstovas Kasparas Adomaitis, remdamasis „Eurostato“ duomenimis, sako, kad Lietuva yra daugiausiai plonų plastikinių maišelių sunaudojanti šalis žemyne – per 2020-uosius vienam gyventojui teko 249 itin ploni plastikiniai maišeliai gyventojui.

Už neatlygintiną maišelių dalijimą grėstų įspėjimas arba baudos.

Per pataisų svarstymus komitetuose buvo teigiama, kad nuo 2020 metų įvedęs 5 centų už maišelį mokestį prekybos tinklas „Rimi“ Estijoje sutaupė šešias tonas plastiko.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją