„Tokio mokesčių sistemos teisingumo elemento tikisi žmonės, nes Prezidentūros užsakymu darytoje reprezentatyvioje „Baltijos tyrimų“ apklausoje, daugiau nei 80 proc. apklaustųjų pritartų tokiai papildomai mokesčių lengvatai vaikus auginančios šeimoms“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė I. Segalovičienė.

„Žmonės nori didesnio teisingumo ir mažesnės nelygybės“, – akcentavo ji.

I. Segalovičienė taip pat tikino, kad tokia prezidento Gitano Nausėdos iniciatyva prisidėtų prie kovos su nelygybe bei leistų sudaryti šeimoms auginančioms vaikus geresnes gyvenimo sąlygas.

„Mažas ir vidutines pajamas uždirbantiems žmonėms, kurie turi vaikų, jiems būtų sudaromos geresnės sąlygos“, – sakė prezidento vyr. patarėja.

„Įdiegtume labai svarbų komponentą mokesčių sistemoje, atsižvelgimą į ne tik žmonių uždirbamas pajamas, bet ir į išlaidas. Šalies vadovas palaiko mokesčių reformos komponentą skirtą aukštų pajamų sumavimui ir progresyviam jų apmokestinimui bei siūlo iš to finansuoti šeimos mokesčio lengvatą“, – pabrėžė ji.

Tuo tarpu socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tvirtino, kad Prezidentūros siūlymas įvesti šeimos mokesčio lengvatą yra diskutuotinas, bet pastaraisiais metais yra nueita kitu – vaiko pinigų keliu ir vienos priemonės keisti kita nebereikėtų. Taip pat, pasak jos, Prezidentūra turėtų nurodyti kiek toks sprendimas kainuotų biudžetui ir koks būtų pajamų šaltinis.

I. Segalovičienė tvirtino, kad pajamų šaltinis skirtas Prezidentūros siūlomai šeimos mokesčio lengvatai yra progresyvumo modelis, numatomas mokesčių reformoje.

Irena Segalovičienė

ECB toliau keliant palūkanų normas, prezidentas ragina padėti žmonėms pajamų srityje

I. Segalovičienė teigia, kad Europos Centriniam Bankui (ECB) dar kartą padidinus bazines palūkanų normas, prezidentas ragina didinti minimalią mėnesinę alga (MMA) ir neapmokestinamą pajamų dydį (NPD).

„(Centriniai bankai – ELTA) priima sprendimus nepriklausomai ir politikų kišimasis nebūtų pati geriausia praktika. Ką politikai gali padaryti, tai susikoncentruoti į savo lauką ir jie gali padėti žmonėms pajamų srityje. Prezidentas ragina didinti mažas ir vidutines pajamas uždirbantiems ateinančiame biudžete ir tiek MMA, tiek NPD turi didėti. Taip pat tikimės sėkmės dėl šeimų mokesčių lengvatos įvedimo. Ir čia mes galime padaryti ir tai reikia daryti”, – antradienį „Žinių radijui” teigė I. Segalovičienė.

„Jeigu palūkanų kėlimas užsitęs, politikams reikės ieškoti papildomų sprendimų, kadangi jų atsakomybė yra kaip galima geriausiai padėti žmonėms šioje situacijoje”, – pridūrė ji.

Taip pat prezidento patarėja paminėjo, kad prezidentas nepalaiko minties, kad asmenys, patiriantys sunkumus dėl išaugusių palūkanų, turėtų „iškęsti” šį periodą.

„Girdime tokiuose pasisakymuose tik apie „prakentėjimą”, bet prezidentas sako, kad darykime viską, jog padėtume žmonėms”, – sakė ji.

ELTA primena, kad ECB valdančioji taryba ketvirtadienį nusprendė visas tris pagrindines palūkanų normas padidinti 25 baziniais punktais. Tai buvo jau dešimtas padidinimas iš eilės.

Pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis bus padidintos atitinkamai iki 4,5 proc., 4,75 proc. ir 4 proc ir bus taikomos nuo 2023 m. rugsėjo 20 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją