Lietuvos bankas pranešime nurodo, kad patikrinimo metu nustatyta pažeidimų: įstaiga neužtikrino patikimos ir efektyvios pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos vidaus kontrolės, nesilaikė reikalavimų nustatydama klientų ir naudos gavėjų tapatybę, neužtikrino klientų dalykinių santykių ir sandorių (operacijų) stebėsenos, nesilaikė nuosavo kapitalo reikalavimų, neatskyrė ir neapsaugojo klientų lėšų, teikė Lietuvos bankui neteisingą informaciją, laiku nepateikė priežiūrai skirtų ataskaitų.

Už tai Lietuvos bankas skyrė 210 tūkst. Eur baudą ir įpareigojo „Secure Nordic Payments“ visus nustatytus teisės aktų pažeidimus ir trūkumus pašalinti iki 2024 m. birželio 1 d.

Be to, įstaigai laikinai uždrausta užmegzti naujus dalykinius santykius su didesnės pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikos klientais ir juridiniais asmenimis, kurių vykdoma veikla susijusi su finansinėmis paslaugomis, lošimais ir kriptoturtu. Įstaigai taip pat nurodyta neužmegzti dalykinių santykių su ja susijusiais asmenimis – naujais ir esamais klientais, tiesiogiai ir netiesiogiai valdančiais įstaigos kvalifikuotąją kapitalo dalį, ir šių asmenų kontroliuojamomis įmonėmis.

Įmonė komentare žiniasklaidai nurodo, kad didžiąją dalį trūkumų jau pašalino.

„Įmonėje neseniai įvyko svarbūs pokyčiai, kurie parodo mūsų nuolatinį siekį tobulėti ir prisitaikyti prie besikeičiančių aplinkybių. Po išsamios 2023 metų veiklos patikros, kai buvo identifikuoti veiklos trūkumai ir netikslumai mūsų retrospektyvinėje veikloje, mes nedelsdami ir nelaukiant Lietuvos Banko sprendimo, iš naujo įvertinome ir tobulinome savo veiklos procesus. Atlikome dokumentacijos atnaujinimą ir dar labiau sustrūktūrizavome mūsų AML (pinigų plovimo prevencijos) bei atitikties skyrių veiklą. Džiaugiamės galėdami pranešti, kad didžioji dalis anksčiau nustatytų trūkumų jau pašalinta, o likusius įsipareigojimus įvykdysime artimiausiu metu.

Įmonė toliau atnaujina atitikties bei AML procesus, siekiant, kad mūsų veikla pilnai atitiktų reguliavimo reikalavimus. Tai ne tik stiprina mūsų klientų finansinį saugumą, bet ir užtikrina mūsų veiklos procesų sklandumą. Mūsų prioritetai yra aiškūs – saugumas, greitumas ir atitikimas aukščiausiems standartams, todėl mes nuolat plečiame mūsų AML partnerių sąrašą, siekdami šių tikslų.

Galiausiai, norime užtikrinti, kad mūsų finansiniai įsipareigojimai Lietuvos Bankui neturėtų jokio neigiamo poveikio mūsų klientų lėšoms, darbuotojų gerovei ar kasdieniams operaciniams procesams. Esame įsipareigoję ne tik išlaikyti, bet ir stiprinti visų mūsų suinteresuotųjų šalių pasitikėjimą, demonstruodami mūsų pasiryžimą veikti atsakingai ir skaidriai“, – rašoma žiniasklaidai išsiųstame įmonės komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją