„Prognozuojame, kad šiemet Lietuvos ekonomika smuks 3,2 proc. netgi atsižvelgus ir į dabar žinomas ir paskelbtas ekonomikos skatinimo priemones. Kadangi padėtis kasdien keičiasi ne į gera, ekonomikos skatinimo priemonių planą reikės operatyviai tobulinti ir paramą didinti“, – pranešime cituojamas SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas.

Pasak jo, tikėtina, kad didžiausią dviženklį nuosmukį ekonomika patirs balandį, kai stipresnį smūgį dėl sustojusių užsakymų iš Europos pajaus ir Lietuvos pramonė (pavyzdžiui, IKEA uždarius savo parduotuves Europoje), o kartu su ja ir kiti sektoriai, kuriems kol kas karantino įtaka yra mažesnė.

„Tokiu scenarijumi teigiamo metinio ekonomikos pokyčio reiktų laukti tik vasaros pabaigoje“, – teigė T. Povilauskas.

Pasak ekonomisto, optimistiniu atveju Lietuvos BVP gali smukti 1,6 proc., blogiausiu scenarijumi – 6 proc.

„Pagal optimistinį scenarijų, jeigu karantinas Europoje trunka trumpiau negu tikimės ir ekonomikos skatinimo programos pasaulyje padeda ekonomikai atsigauti greičiau, Lietuvos BVP galėtų smukti 1,6 proc. Pesimistiniu scenarijumi, Lietuvos BVP gali kristi ir daugiau negu 6 procentais“, – pranešime sako jis.

„Kadangi padėtis pasaulyje ir Lietuvoje nuolat keičiasi, šios prognozės gali būti vėl greitai atnaujintos“, – apibendrino T. Povilauskas.

„Luminor“ bankas trečiadienį pristatė ekonomines prognozes, kuriose šiemet numatoma recesija, tačiau kiti metai, banko prognozėmis, turėtų būti atsigavimo metai.

Realiojo BVP metinis pokytis, prognozuojama, šiemet turėtų būti neigiamas ir siekti -2,5 proc., eksportas turėtų smukti 4 proc. Nedarbas, banko prognozėmis, metų pabaigoje turėtų siekti 8,5 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)