Numatomos rajono biudžeto pajamos šiemet neužtikrins net normalaus kasdienio įstaigų egzistavimo, todėl Jurbarkas tvarkomas ateities kartų sąskaita. Planuose – šimtais milijonų litų vertinami projektai, kone į kiekvieną jų savivaldybės administracija turi įdėti 10–15 proc. nuosavų lėšų, todėl vienintelė išeitis – skolintis.

Pernai politikai leido administracijai imti net tris paskolas, šiemet jų gali tekti paimti irgi ne mažiau – Finansų skyriaus vedėja Audronė Stoškienė informavo politikus, kad projektams įgyvendinti reikės dar 5 mln. Lt. Tačiau sugrąžinti sugebame tik menką dalį skolų – šiemet savivaldybės biudžete paskoloms grąžinti numatytas milijonas, o bankų mokesčiams ir palūkanoms mokėti reikalinga suma perkopė pusę milijono litų.

„Kitos išeities nėra“,- sako rajono meras Ričardas Juška. Jurbarko savivaldybė yra viena iš mažiausiai prasiskolinusių. Bet, atrodo, tik kol kas.

Savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto nariai neprieštaravo kontrolierės Vidos Rekešienės parengtai išvadai, kurioje teigiama, kad pasiskolinusi 999,7 tūkst. Lt savivaldybės administracija neviršys paskoloms nustatytų limitų.

Naujos paskolos planuojama prašyti iš Finansų ministerijos perskolinamų Europos investicijų banko lėšų. Jie bus skirti trims projektams įgyvendinti. Dainių kaimo gyventojai pagaliau sulauks asfalto Užtvankos gatvėje, šiemet turėtų prasidėti Gedimino, V. Kudirkos ir Liepų gatvių rekonstrukcija bei B. Nedzinskienės ir K. Donelaičio gatvės pratęsimo įrengimas. Šis projektas savivaldybei kainuos šiek tiek daugiau nei 342 tūkst. Lt.

Kone tiek pat – 342,6 tūkst. Lt – reikės pakloti įgyvendinant antrąjį projekto „Jurbarko miesto urbanistinė plėtra“ etapą, nors visa projekto vertė yra gerokai daugiau nei 4,5 mln. Lt. Šios probleminei teritorijai tvarkyti skirtos Europos Sąjungos paramos lėšos iš esmės pakeis Naujamiestį – V. Kudirkos, Lauko, Daukanto ir Algirdo gatvėse bus įrengtos automobilių stovėjimo ir vaikų žaidimo aikštelės, poilsio zonos, sodinami nauji želdynai, naujų patrauklių akcentų atsiras parke.

Iš planuojamos imti paskolos lėšų savivaldybė 314,9 tūkst. Lt pasiryžusi sumokėti už universalaus daugiafunkcio centro įkūrimą bei Seredžiaus ir Eržvilko miestelių infrastruktūros atnaujinimą.

Pinigus, kurių reikia šiemet įgyvendinamiems projektams finansuoti, savivaldybė planuoja grąžinti per 25 metus.

Praėjusių metų pabaigoje savivaldybės administracija bankams ir Finansų ministerijai buvo skolinga šiek tiek daugiau nei 10 mln. Lt. Per praėjusius dvejus metus politikai daug kartų leido skolintis, tačiau paskolų buvo paimta tik tiek, kiek pinigų būtinai reikėjo sumokėti už atliktus darbus. V. Rekešienė suskaičiavo, kad Finansų skyrius „atsargoje“ laiko 2 mln. Lt konkretiems projektams įgyvendinti nepaimtų paskolų, tačiau jų gali prireikti dar šiemet. Pridėjus šias paskolas ir dar vieną milijoną naujiems projektams finansuoti, savivaldybės skola šiemet gali išaugti net iki 13 mln. Lt.

Nors tiek daug įsiskolinę, atrodo, dar niekada nebuvome, rajono meras R. Juška savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto narius įspėjo, kad netrukus ilgalaikiai įsiskolinimai gali išaugti neprognozuojamai.

Mero prognozės apie skolų augimą gali pradėti pildytis jau šiemet. Kartu su Rusijos Federacijos Kaliningrado srities savivaldybėmis įgyvendinant vandentvarkos, turizmo plėtros ir miesto stadiono rekonstrukcijos projektus administracijai gali tekti pasiskolinti dar 2,4 mln. Lt, be to, reikės pinigų ir techniniams projektams, ekspertizėms pirkti.

R. Juška neslėpė: nerimauti jį verčia ir savivaldybei užkraunama pareiga renovuoti daugiausia šilumos energijos suvartojančius miesto daugiabučius. Tokių Jurbarke yra apie 50, o kiekvienam namui atnaujinti reikėtų apie 1 mln. Lt.

Susitikime su savivaldybių merais Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius pripažino, kad savivaldybių skola yra valstybės skola ir pažadėjo išanalizuoti, kokia yra šių skolų struktūra. Ankstesnioji konservatorių Vyriausybė savivaldybėmis išvis nesirūpino – Andrius Kubilius per ketverius metus su rajonų merais susitiko tik kartą, pakvietęs juos susipažinti.

Lietuvos savivaldybės skolingos 1,7 mlrd. Lt. Dabartinės valdžios skolas mokės tie, kurie dar tik supasi lopšyje – paskolos imamos 25 metams, todėl daugeliui politikų atrodo, kad nėra dėl ko nuogąstauti – juk per ketvirtį amžiaus gyvenimas turėtų pagerėti.