„Leidimo „Vilniaus fejerijai“ neišdavėme ir neplanuojame išduoti“, – Facebook paskyroje ketvirtadienį paskelbė V. Benkunskas.

Jo teigimu, tokį sprendimą savivaldybė priėmė dėl kelių priežasčių – atsižvelgiant į karo pabėgėlių iš Ukrainos emocinę sveikatą, dėl gyventojams pavojingos oro taršos, taip pat per didelio triukšmo.

„Vilniaus miestas jau N metų yra atsisakęs fejerverkų savo organizuojamose miesto šventėse, festivaliuose. (…) O argumentas „o per koncertus tai juk pašaudo fejerverkų“ yra silpnas, nes yra esminis skirtumas tarp momentinio ir masiško fejerverkų šaudymo – kelios sekundės vs. kelios valandos“, – teigė V. Benkunskas.

Renginio organizatoriai: tai yra tradicinio festivalio žlugdymas

Tuo metu „Vilniaus fejerijos“ organizatoriai ketvirtadienį išplatino pranešimą žiniasklaidai, kuriame tikina, jog toks savivaldybės sprendimas žlugdo ilgametę festivalio tradiciją. Taip pat atkreipiamas dėmesys į tai, kad šių metų festivalyje planuota surinkti apie 50 tūkst. eurų paramą Ukrainai.

„Tai prilygsta tradicinio festivalio sužlugdymui, nors šių metų renginys turėjo sugrįžti su visiškai nauja koncepcija – jo metu nutarta atsisakyti vien tik garso efektus turinčių pirotechnikos gaminių ir planuota surinkti reikšmingą paramą kariaujančiai Ukrainai palaikyti“, – sako organizatoriai.

„Vertiname tai kaip sprendimą, kuriuo iš esmės yra žlugdomas ne tik ilgametes tradicijas turintis renginys, bet ir 31 metus dirbanti įmonė, kuri paprasčiausiai stumiama į bankrotą“, – sako Ovidijus Barkauskas, festivalį „Vilniaus fejerija“ organizuojančios bendrovės „Blikas“ vadovas.

Pasak O. Barkausko, ypač liūdina tai, kad dėl tokio sprendimo nepavyks įgyvendinti vieno pagrindinių šių metų festivalio tikslų – surinkti reikšmingą paramą kariaujančiai Ukrainai. Šių metų festivalio idėją palaikė ir Ukrainos ambasada Lietuvoje.

„Priėmėme sprendimą 5 eurus nuo kiekvieno parduoto festivalio bilieto skirti kariaujančios Ukrainos paramai. Už surinktą paramą planavome pirkti reikalingiausią įrangą bei priemones Nacionalinės Ukrainos gvardijos dalinio „Spartanas” antrojo bataliono universaliajai grupei – visi sprendimai jau buvo priimti, kontaktai užmegzti, paruošiamieji darbai pradėti – buvo derinamos detalės“, – apgailestauja O. Barkauskas ir pridūrė, kad festivalį kasmet aplankydavo apie 10 tūkst. žiūrovų, tad tokiu atveju renginio metu esą būtų surinkta 50 tūkst. eurų parama.

„Bliko“ vadovas pažymi, kad įvairūs pirotechnikos efektai su muzikiniais intarpais renginyje būtų naudojami iki pusės valandos, o tai nedaug skirtųsi nuo įprastų koncertų, kuriuose taip pat naudojama profesionali pirotechnika.

„Kad ir toks teiginys, kad nuo fejerverkų sprogimo gali trūkti ausų būgneliai – tai yra manipuliacija. Mūsų renginiuose pirotechnikos gaminius naudoja tik licencijuoti profesionalai, tad renginiai žiūrovui yra visiškai saugūs“, – sako jis.

O. Barkauskas taip pat pabrėžia, kad fejerverkų tarša, palyginti su kitais taršos šaltiniais, yra mažareikšmė, trumpalaikė ir koncentruota dideliame aukštyje, tad pristatyti tai kaip didžiulį taršos šaltinį yra mažų mažiausiai neteisinga.

Penkioliktasis fejerverkų festivalis „Vilniaus fejerija“ turėjo įvykti rugsėjo 30 dieną Vingio parke.