„Galbūt reikia kalbėti apie žymėjimą. Bet mes neturime tos prievolės, ir ypač prievolės spręsti, užkrauti prekybos centrams ir pardavėjams. Tą turėtų daryti tarpinstitucinė valstybinė komisija, kuri išnagrinėtų kiekvieną atvejį ir pasakytų, kad šis gamintojas ir importuotojas dirba su Rusija ar Baltarusija ir reikėtų ženklinti jo produkciją“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė P. Saudargas.

„Pavyzdys gali būti rūkalų ženklinimas. Pakuotės yra suženklintos ir ant jų užklijuotos nuotraukos, kurios sukelia neigiamas mintis ir tai tarnauja tikslui. Būtų galima klijuoti panašias etiketes ir turėti atskiras lentynas ar vitrinas parduotuvėse, kur yra prekės gamintojų, turinčių sąsajų su karą vykdančiais režimais. Kad čia kažkaip kitaip valstybė galėtų bausti ar reguliuoti, aš rezervuotai žiūrėčiau“, – aiškino jis.

Anot Seimo vicepirmininko, verslai, kurie padeda apeiti sankcijas ir teikia karo pramonėje reikalingą elektroniką turi būti sustabdyti. Bet, jo teigimu, tai kitokia situacija, nei kai gabenami maisto produktai, o bendrovės galimai užstrigusios dėl sudėtingo pasitraukimo proceso.

„Verslas, kuris schemomis padeda apeiti sankcijas prekėms, kaip karo pramonėje reikalinga elektronika ir mikroprocesoriai, yra didysis blogis. Ir jeigu tokios prekės pasiekia Rusiją, tai kita situacija, nei kai gabenami maisto produktai. Ir sankcionuotos prekės, visų pirma, turi būti sustabdytos“, – sakė jis.

„Kai kurie verslai teigia, kad figūruoja tik statistikoje, bet jie yra išėję ir tvarkosi popierius. Kiti įstrigę, nes šiandieniniame kontekste sudėtinga parduoti verslus, nes gaus keleriopai mažesnę nei rinkos kainą ir sumokės agresoriui. Taigi tų priežasčių, kodėl verslas nėra išėjęs, yra vienokių ir kitokių“, – komentavo jis.

ELTA primena, kad keletas Seimo konservatorių kreipėsi į Lietuvoje veikiančius didžiuosius prekybos tinklus dėl į Rusiją eksportuojančių bendrovių prekių žymėjimo. Anot politikų, dalies demokratinių šalių bendrovių gaminamos produkcijos tiekimas į karo nusikaltimus vykdančią šalį yra gėdingas ir nepriimtinas.

Liepos 31 d. publikuota BNS užsakymu atlikta „Vilmorus“ visuomenės apklausa rodo, kad maždaug pusė šalies gyventojų norėtų prekybos centruose matyti, kurių prekių gamintojai nenutraukė savo veiklos Rusijoje. Tyrimo duomenimis, 47,4 proc. apklaustųjų teigė, kad prekybos vietose turi būti žymimos tokios prekės. Tuo metu daugiau nei penktadalis laikosi priešingos nuomonės, o trečdalis šiuo klausimu nurodė neturį nuomonės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją