Stambieji rinkos dalyviai prognozuoja, kad išaugus veiklos sąnaudoms, dujų kainos didės, tačiau vartotojams bus tiekiami tinkamos išvaizdos, sužymėti ir saugesni dujų balionai.

Džiunglių įstatymai

Penkiolika metų prekybos suskystintomis naftos dujomis nereglamentavo jokie teisės aktai – šio verslo atstovų knibždėjo kone kiekviename didesniame bažnytkaimyje. Niekas nekontroliavo, kiek dujų įpilama į balioną, o jam pernelyg greit ištuštėjus, nebuvo kam pasiskųsti.

„Sąžiningas verslininkas šiuo laikotarpiu vargiai išgyveno. Galiojo laukinės taisyklės – pelną skaičiavo apsukresni, gudresni“, – neslėpė Prekiautojų suskystintomis naftos dujomis asociacijos prezidentas Robertas Jakubauskis.

2006 m. spalio 4 d. Vyriausybė patvirtino prekybos suskystintomis naftos dujomis taisykles. Jos įsigaliojo šių metų balandį.

„Nauji reikalavimai įvykdomi nedaugelio prekiautojų, nes beveik visi ligi šiol dirbo netvarkingai, o susitvarkyti neturi iš ko“, – apie stumiamus iš rinkos verslininkus kalbėjo R.Jakubauskis.

Ūkio ministerijos Naftos skyriaus vedėjas Robertas Tamošiūnas tikino, kad valdininkai skubėjo imtis priemonių, kol neįvyko rimtų tragedijų – nekompetentingai užpildyti, netinkami naudoti balionai gali sprogti.

Pavojus išlieka

Civilizuotų valstybių gyventojai jau seniai naudoja nedidelius, 27 litrų talpos, dujų balionus. Tačiau Lietuvos kaimuose ir prie centrinio dujotiekio neprijungtuose miesto būstuose naudojami 50 litrų dujų balionai.

„Net Indijoje didelių balionų jau seniai atsisakyta“, – nurodė pavyzdį Vilniaus bendrovės „Suskystintos dujos“ direktorius Zigmas Mackevičius.

Vyriausybė yra nutarusi, kad nuo 2009 m. 50 litrų dujų balionus pildyti bus galima tik tada, jei jie bus pristatomi į namus. Nustatyta, kad vyrai trumpą atstumą gali nešti 35 kg svorį, o moterys – 15 kg. Minėti 50 litrų dujų balionai sveria apie 43 kg.

Dauguma iš 1,5 mln. šiuo metu lietuvių naudojamų dujų balionų yra pasenę, juos naudoti pavojinga.

„Situacija tragiška – žmonės tebenaudoja 50 metų senumo dujų balionus. Juk jie miega greta bombos!“ – sakė Z.Mackevičius. Jo nuomone, Vyriausybė turėtų uždrausti naudoti seno tipo balionus. Šiemet būtų galima iš rinkos išimti 45–50 metų senumo balionus, kitąmet surinkti 40–45 metų balionus. Taip per dešimtmetį rinka būtų pakeista naujais balionais.

Investicijos neatsipirko

Prieš ketverius metus iš valstybės į privačias rankas perimta bendrovė „Suskystintos dujos“ šiuo metu yra viena moderniausių dujų išpilstymo bendrovių.

„Kas iš to? Investavome krūvas pinigų, tačiau didžioji dalis – į balą“, – piktinosi Z.Mackevičius.

Jis skaičiavo, kad vien į balionų remontą įmonė investavo daugiau kaip 2 mln. litų. Buvo suremontuota ir nudažyta 55 tūkst. balionų, iš kurių tik 38 tūkst. priklauso bendrovei. Maždaug 800 tūkst. litų įmonei atsiėjo cecho remontas ir naujos vokiškos technologijos su automatinėmis dažymo linijomis. Dar pusantro milijono litų kainavo pakeisti balionų ventilius.

„Suremontavome ne tik savo, bet ir gyventojų bei kitų išpilstytojų tarą, o dabar tvarkingų balionų teturime gal kiek daugiau nei 6 tūkst. Apvažiavome konkurentų dujų išpilstymo centrus ir radome savus mėlynai nudažytus balionus“, – pasakojo verslininkas.

„Suskystintos dujos“ iškart išsiuntinėjo oficialius raštus bendrovėms, kurių teritorijose pastebėjo savo tarą, tačiau visos sutartinai kartojo, kad nėra mačiusios tokių balionų, esą naudoja senuosius raudonus.

Anot Z.Mackevičiaus, smulkieji dujų išpilstytojai nė lito neskiria balionams remontuoti, todėl gali rinkai siūlyti dujas pigiau.

Žada branginti

Pigiausiai dujų balioną galima įsigyti mažesniuose miestuose. Pavyzdžiui, Kupiškio ar Šilalės rajone 50 litrų dujų balionas kainuoja 50 litų, rajonų centruose – apie 60 litų, Kaune – 65 litai, Vilniuje – 70 litų.

„Dujų pilstytojai bijo prarasti licencijas, o kad jas išsaugotų, turės investuoti – dažyti balionus, tikrinti, ar jie tinkami naudoti. Visa tai didins veiklos sąnaudas, todėl mažmeninė dujų kaina augs“, – konstatavo R.Jakubauskis. Nudažyti balioną pigiausiais dažais kainuoja mažiausiai 7 litus.

Iš esmės suskystintų naftos dujų kainą rinkoje diktuoja „Mažeikių nafta“, kuri yra pagrindinė šio produkto tiekėja. Nedidelę dalį dujų iš Rusijos atsiveža bendrovės „Lukoil“ ir „Gazimpeksas“.

Pastaruoju metu didmeninė vieno baliono (21 kg) dujų kaina siekia 41 litą.

Dar viena priežastis branginti dujų balionus, anot šio verslo atstovų, yra pabrangusios veiklos licencijos. Anksčiau leidimai metams kainuodavo pusantro šimto litų, nuo šių metų liepos – 1,2 tūkst. litų.

2006 m. Lietuvos vartotojai sunaudojo 273,3 tūkst. tonų suskystintų naftos dujų, iš jų 49 tūkst. – namų ūkiai.