Nuo tada, kai Rusija pradėjo karą Ukrainoje, šalyje kiaušiniai pabrango net 42,4 proc., teigiama „Reuters“ publikacijoje, kurioje cituojami Maskvos statistikos departamento duomenys.

Ekspertai sako, kad toks kainų šuolis yra netiesioginis Vakarų sankcijų, taikomų Maskvai dėl karo Ukrainoje, rezultatas. Ekspertai sako, kad jis labai nepalankus ir Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, parama kuriam šalies visuomenėje drastiškai mažėja.

Šią savaitę socialinėje žiniasklaidoje pasirodė nemažai vaizdo įrašų, iliustruojančių seniai matytą situaciją: žmonės laukia ilgose eilėse prie vietos pardavėjų, prekiaujančių kiaušiniais, o ne eina į prekybos centrą, kur kiaušiniai kainuoja žymiai brangiau.

Viename tokiame vaizdo įraše, kuriuo pasidalinta socialiniame tinkle X (ir kuris rodytas televizijoje „Current Time TV“), matoma kaip žmonės, įsisupę į žieminius drabužius, kantriai laukia eilėje prie turgelio po atviru dangumi.

Kitame tame pačiame socialiniame tinkle vartotojo Jacko Ryano pasidalintame vaizdo įraše matoma, kaip žmonės ilgoje eilėje laukia kiaušinių prie puspriekabės.

Kaip rašo „Reuters“, kartais kainos Rusijos prekybos centruose net dvigubai didesnės nei mažesnėse parduotuvėse, kur kartoninė dėžutė su dešimt kiaušinių kainuoja 65 rublius (0,66 Eur), o štai prekybos centruose dešimt kiaušinių kainuoja 150 rublių (1,53 Eur).

Maskvoje gyvenanti Jelizaveta Šalajevskaja naujienų agentūrai AFP pirmadienį sakė, kad ją augančios kainos labai gąsdina.

„Tai, kas dedasi su kainomis, yra tikras košmaras. Ir kalbu ne tik apie kiaušinius, bet apie viską“, – pridūrė moteris.

21 metų studentas Ilja Zarubinas AFP sakė, kad seniau „kiaušinius parduotuvėje pirkdavo už 70 rublių, o dabar jie kainuoja apie 130–140 rublių“.

Maskvoje veikiančios bendrovės „Petrova Five Consulting“ vadovė Marina Petrova „Current Time TV“ sako, kad kiaušiniai pabrango, nes pabrango vištų pašaras ir veterinariniai produktai. Tokius pokyčius lėmė Vakarų sankcijų įtaka į Rusiją iš Vakarų importuojamoms prekėms.

Rusijos ekonomikos plėtros ministerija trečiadienį pranešė, kad pirmąjį 2024 metų pusmetį importuotiems kiaušiniams bus taikoma muito mokesčio išimtis. Tokiu būdu siekiama padėti parduotuvėms apsirūpinti atsargomis. Importas įmanomas iš „draugiškų valstybių“, kitaip tariant tų, kurios Rusijai netaiko sankcijų.

„Toks sprendimas padės trumpalaikėje perspektyvoje subalansuoti šalies kiaušinių rinką ir užtikrinti tiekimo augimą“, – „Reuters“ sakė ministerijos atstovai.

V. Putinas teigia esąs „nustebęs“ dėl šalies gyventojus kankinančių ekonominių problemų ir sako, kad Maskvos ekonomikos sektorius klesti, nors ir yra labiausiai sankcijų ribojamas visame pasaulyje. Lapkritį metinė Rusijos infliacija siekė 7,48 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)