Metinės infliacijos lygis sausį pasiekė 15 proc., savo ruožtu kainų kilimo tempas maisto prekių sferoje jau priartėjo prie 21 proc., konstatuoja "Rosstat".

Pirmąjį metų mėnesį kainų augimas įsibėgėjo iki 3,9 proc., dar gruodį jis siekė 2,6 proc. Ekonomikos plėtros ministerijos vadovas Aleksejus Ulikajevas laukė infliaciją sausį nuslopsiant, lyginant su gruodžiu, ir teigė, kad ji nedaug perkops 2 proc. ribą. Ekspertai taip pat nesitikėjo, kad šis rodiklis peršoks 3 proc. ribą.

"Tai daugiau nei prognozavau. Tikėjausi sausį 2,7 proc., daugelis žmonių rinkose nelaukė didesnio kaip 3 proc. infliacijos lygio", - sako įmonės "Sistema" vyriausiasis ekonomistas Jevgenijus Nadoršinas.

Sausio mėnesio infliaciją pareigūnas vadina "fenomenalia". "Faktiškai vasarį infliacijos lygis jau sieks daugiau nei oficialus centrinio banko kursas", - teigia ekspertas. Anot jo, vasarį ir kovą taip pat bus registruojama sparti infliacija, todėl kyla grėsmė, kad per tris keturis mėnesius kainų kilimo tempas pasieks 20 proc., lyginant su tuo pačiu 2014 metų laikotarpiu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)