„Kadangi šios aštuoniolika nuo vėjų neapsaugotų uolėtų salų neįeina į ES sudėtį, sankcijų ir atsakomųjų priemonių srautai jas aplenkė. Todėl pernai metais Rusijos įvestas importo embargas toms šalims, kurios pritaikė jai sankcijas, nuo žuvininkystės priklausomoms Farerų saloms suteikė faktinį monopolį Rusijoje, kalbant apie svarbiausią jų eksportuojamą prekę – šviežią lašišą“, – aiškina leidinys.

Kaip rodo ketvirtadienį, vasario 19 dieną, paskelbti duomenys, Farerų salų lašišos pardavimai Rusijai nuo rugsėjo iki gruodžio sudarė 79 mln. dolerių (apie 70 mln. eurų), o tai sudaro daugiau nei 40 procentų bendro lašišos eksporto kainos išraiška, lyginant tik su 7 procentais per tą patį 2013 metų laikotarpį, patikslina straipsnio autorius Antonas Trojanovskis. Farerų salų valdžios sektoriaus duomenimis, vidutinė per šiuos keturis mėnesius į Rusiją iškeliavusios šviežios lašišos kaina maždaug 25 procentais viršijo kitoms šalims parduotos lašišos vidutinę kainą.

„Žmonėms reikia maisto produktų. Rusijai reikia maisto produktų“, – duodamas interviu leidiniui sakė Farerų salų ministras pirmininkas Kajus Leo Holmas Johannesenas.

Maisto produktai Rusijos parduotuvėse
buvęs žuvies produktų kompanijos savininkas pridūrė: „Kiti gali galvoti apie ką nori, tačiau jie niekaip neuždraus mums prekiauti produktais. Niekada“.

Kai pasirodė naujiena apie atsakomąsias Rusijos sankcijas, rašo „The Wall Street Journal“, K. L. H. Johannesenas nurodė savo administracijai skubiai išsiųsti Maskvai pranešimą: „Mes nesame ES nariai – mes visiškai už jos ribų“.

Salose beveik šešis šimtus metų viešpatavo Danija, tačiau po Antrojo pasaulinio karo buvo pasiektas susitarimas su Danija dėl autonomijos, kuri suteikia Farerų saloms nepriklausomybę prekybos klausimais.

„Žuvies pardavimas karo ir taikos metu jau seniai yra Farerų salų kasdieninė duona. Mažytė šalis Antrojo pasaulinio karo metais žuvimi aprūpindavo Didžiąją Britaniją, o aštuntame dešimtmetyje pasirašė žuvininkystės susitarimą su Sovietų Sąjunga“, – rašoma laikraštyje.

„Po skubaus K. L. H. Johanneseno pranešimo Farerų salų gyventojams tapo aišku, kad Maskva neketina jų boikotuoti“, – pasakoja A. Trojanovskis.

„Mes neturėjome išeities“, – aiškina po sankcijų paskelbimo praėjusi kelioms dienoms į Farerų salas atskridęs Azamatas Jusupovas, tiekiantis produkciją elitiniams Rusijos restoranams. Jis apsilankė bendrovės „Hidden Fjord“ žuvininkystės ūkiuose.

„Buvo tik viena problema – „Hidden Fjord“ dar nebuvo gavusi leidimo iš Rusijos veterinarijos inspekcijos, nors bendrovė pirmą kartą paraišką pateikė dar 2011 metais“, – pažymi straipsnio autorius.

„Siekdamas nugludinti aštrius kampus, K. L. H. Johannesenas nusprendė pats vykti į Maskvą – rašo A. Trojanovskis ir priduria, kad Farerų premjeras su dviem padėjėjais į Rusijos sostinę atvyko rugsėjo 7 dieną. – Danijos pareigūnai veikė pagal savo teisinius įsipareigojimus ir tarpininkavo organizuojant vizitą, nepaisant to, kad šios derybos padėjo Farerų saloms gauti naudos iš Rusijos sankcijų Danijos ir kitų Europos šalių atžvilgiu“.

Po susitikimo su „Rosrybolovstvo“ atstovais federalinė agentūra paskelbė, kad Rusija paspartino Farerų žuvies veterinarinį aprobavimą ir pažadėjo, kad muitinės tarnyba glaudžiai bendradarbiaus su Farerų pareigūnais.

„Nepaisant to, sankcijų nulemtas ekonominis augimas ir premjero pastangos stiprinti ryšius su Rusija kai kuriems Farerų salų gyventojams iškėlė nepatogių klausimų“, – pažymi A. Trojanovskis.

„Farerų saloms nedera pernelyg daug kalbėti šiuo klausimu, – sakė stambiausios lašišos gamintojos salose, kompanijos „Bakkafrost“ vadovas Reginas Jacobsenas. – Jeigu mes pasisakysime, tai turėsime kalbėti Vakarų vardu“.

K. L. H. Johannesenas, Farerų salų premjerų tapęs 2008 metais, savo veiksmų neteisina. Atsakydamas į R. Jacobseno kritiką ministras pirmininkas atsikirto: „Jeigu jis turėtų pasisakyti Vakarų vardu, tai į Rusiją neeksportuotų nei kilogramo“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (254)