Nuo šiol Palangoje veikianti žuvies konservų įmonė „Baltijos delikatesai“ produkcijos rinkų ieško visur, išskyrus Rusiją, Kazachstaną ir Baltarusiją. Toks sprendimas priimtas ne savo noru. Tai – Rusijos veterinarijos tarnybos („Rosselchoznadzor“) draudimo rezultatas.

Į Rusiją – 30 procentų produkcijos

UAB „Baltijos delikatesai“ direktorė Tatjana Sokolova įsitikinusi, kad tokį Rusijos sprendimą lėmė ne prasta tiekiamos produkcijos kokybė, o bendra šalies politika Baltijos šalių atžvilgiu.

„Vasaros pradžioje „Rosselchoznadzor“ uždraudė žuvies produkcijos importą iš Latvijos ir Estijos, pradėjo tikrinti Lietuvos ir Lenkijos žuvies perdirbimo įmones. Jau tada supratome – prie gero tai neprives. Juk tokia Rusijos pozicija – ne naujiena, jau būta draudimų tiek mėsos, tiek pieno produkcijai, -- kalba T. Sokolova. – Taip ir nutiko: muito sąjungos durys buvo užvertos be jokio įspėjimo. Mano supratimu, Rusija rinką tikisi užpildyti pačių gaminamais žuvų konservais“.

Įmonės direktorė sako, kad prieš penkerius metus didžioji „Baltijos delikatesų“ produkcijos dalis (apie 70 procentų) keliaudavo į Rusijos rinką, o pastaruosius dvejus eksporto kiekiai į šią šalį buvo gerokai sumažėję (iki 30 proc.).

Per metus palangiškiai pagamina apie 5 milijonus konservų indelių.

Palangoje veikiančioje žuvies konservų įmonėje dirba apie 100 žmonių. Daugiausiai – iš Palangos ir Kretingos. Direktorė žada kolektyvą išsaugoti, neatleidinėti žmonių. Nors tuo pačiu sako, kad pirmieji ateinančių metų ketvirčiai bendrovei bus labai sudėtingi.

Saviškiai prekybininkai nevertina

„Metų pradžioje streso darbuotojai nejaus. Tokiu metų laiku gamyba visada sumažėdavo. Sausio-kovo mėnesiais planuojame cecho remontą, atnaujinimą. Tuo pačiu ieškome ir naujų rinkų. Žinoma, dalis pagamintos produkcijos saugoma sandėliuose. Dėl to neišgyvename. Juk tai – konservai, kurių galiojimo laikas – 2-3 metai, -- atskleidžia UAB „Baltijos delikatesai“ vadovė. – Jau keli mėnesiai deramės dėl galimybės prekiauti JAV, jau gabename produkciją į Izraelį, Bulgariją, Rumuniją, Skandinavijos šalis“.

Įmonės vadovė patikino, kad baudų už produkcijos nepristatymą lietuviams nereikės mokėti – mokesčių našta guls ant įmonės partnerių Rusijoje pečių.

„Pati esu rusė ir man nuoširdžiai gaila Rusijos piliečių, kenčiančių dėl netinkamai priimamų šalies vadovybės sprendimų. Juk draudimai priimami ne dėl konkrečių priežasčių, o politiniu pagrindu. Kažkodėl nesusimąstoma, kad nuo to kenčia pati tauta, o ne produkcijos gamintojai. Mes čia, Lietuvoje, kaip nors išgyvensim, o štai rusai jau rašo atsiliepimus – jie pasiilgę lietuviškos kokybės, jie pasiryžę mokėti trigubai brangiau, bet pirkti mūsų prekę, -- kalba T. Sokolova. – Ir visada pirko, nors „Baltijos delikatesų“ produkcija yra kiek brangesnė. Prekyba mūsų gaminiais nesustojo netgi prasidėjus rublio devalvacijai, kai per vieną dieną Rusijoje ir Kazachstane prekės pabrango dvigubai“.

Pašnekovė pripažino, kad, nors įmonė ir ruošėsi Rusijos akibrokštui, visgi staigus sprendimas sukėlė sunkumų. Juos ketinama išgyventi, pasitelkiant partnerius kitose valstybėse bei bankus Lietuvoje.

„Norėčiau pabrėžti, kad Lietuvos prekybos tinklai nevertina vietinės produkcijos – parsiduoda kaimyninių valstybių gamintojams „už centą“. Jeigu to nebūtų, mums nė nereikėtų jokių Rusijų“, - įsitikinusi UAB „Baltijos delikatesai“ direktorė T. Sokolova.