Per piką šoktels dvigubai

Palangos turizmo informacijos centro direktorės Egidijos Smilingienės teigimu, šiuo metu nakvynę Palangoje galima rasti ir už 5, ir už 700 eurų parai.

„Tačiau suprantama, kad nakvynės vieta už 5 eurus bus atitinkamos kokybės – ji bus toli nuo jūros, sąlygos tikrai ne pačios geriausios, bet jei yra paklausa, yra ir pasiūla. Kai vasara įsibėgės – liepą, rugpjūtį – ši žemiausia kaina šoktelės iki kokių 8 eurų. Brangiausia nakvynė Palangoje visus metus metus yra 700 eurų už parą. Tai prezidentiniai apartamentai 5 žvaigždučių viešbutyje“, – pasakojo E. Smilingienė.

Vidutines pajamas gaunantys žmonės dažniausia apsistoja 3 žvaigždučių viešbučiuose, kuriuose kambarys parai šiuo metu kainuoja apie 30 eurų, o per piką kaina šoktels iki 55-60 eurų.

„Kol kas neturime duomenų, kad, palyginti su praėjusia vasara, šiemet nakvynės Palangoje kainos bus didesnės. Jos liks tokiame pačiame lygyje ar net mažės“, – tikino direktorė.

Stebi rusų veiksmus

Pastarajam veiksmui didžiausią įtaką turi poilsiautojų iš Rusijos srautai. „Verslininkai kol kas stebi, kaip elgsis poilsiautojai iš Rusijos, ar jie rezervuosis vietas poilsiui, kiek ilgai ir panašiai. Gali būti taip, kad tas srautas bus mažesnis, todėl verslininkai, nenorėdami laikyti tuščių kambarių, kainas nuleis“, – samprotavo E. Smilingienė.

Ji neabejojo, kad poilsiautojų iš Rusijos vasarą Palangoje tikrai bus, tik gali keistis jų įpročiai. Jie dėl sumenkusios rublio vertės ir patiriamų finansinių sunkumų, jau gali rinktis nebe 4, o 3 žvaigždučių viešbučius, poilsiauti nebe mėnesį, o tik porą savaičių.

„Privačiame sektoriuje kainos taip pat neturėtų kilti, nes jame didėja konkurencija – atsirado naujų svečių namų, nuomojamų aparatamentų. Natūralu, jog kai didėja konkurencija, kainos negali augti“, – teigė E. Smilingienė.

Šį savaitgalį, gegužės 15-17 dienomis, Palangoje vyks vasaros sezono atidarymo šventė. Anot jos, žmonės jau teiraujasi dėl nakvynės vietų tomis dienomis, tačiau antplūdžio kol kas nejaučiama.

„Mes šia švente tiesiog pranešame, kad esame pasirengę priimti poilsiautojus. O jų srautai, matyt, kaip įprasta, didžiausi bus liepą, rugpjūtį. Be to, žmonės per įvairias sistemas jau patys moka rezervuotis nakvynės vietas, todėl mūsų pagalbos prašo rečiau, tad sunku tiksliai ir įvardinti, ar daug bus žmonių. Galiu tik patikinti, kad vietų visiems užteks“, – tvirtino E. Smilingienė.

Pabrangs keliais eurais

Neringa turizmo sezono pradžią skelbs gegužės paskutinį savaitgalį. Tačiau, anot Neringos turizmo ir verslo asociacijos prezidentės Irmos Baltrušaitienės, poilsiautojai jau pradeda plūsti į Neringą.

„Žmonės stebi orų prognozes, o pagal jas gegužės antrąją pusę ir birželį vyraus labai geri orai. Todėl gegužės pabaigai jau turime nemažai rezervacijų, kai žmonės užsisako nakvynę ir 10 parų“, – teigė I. Baltrušaitienė.

Jos teigimu, šiuo metu vasarai jau užsakyta apie 50 proc. Neringoje esančių nakvynės vietų. „Didžiausių srautų laukiame savaitgaliais. Žmonių būna tiek daug, kad jei kambarių turėtume 10 kartų daugiau, visus juos išnuomotume“, – tvirtino I. Baltrušaitienė.

Nakvynės kainos Neringos kurorte – didesnės nei Palangoje. „Pas mus nakvynės už 5 eurus tikrai neįmanoma rasti. Pigiausias variantas – lova bendrame kambaryje gali kainuoti 10 eurų parai. Žmonės ypač pageidauja nuomotis kambarį bute. Tuomet išlaidos mažesnės, tačiau tenka dalytis dušu su kaimynais. Nakvynės kainos Neringoje siekia nuo 10 iki 1000 ir daugiau eurų už parą“, – apibendrino pašnekovė.

Jos teigimu, kai kurie nuomotojai šiemet už nakvynę prašys 2-3 eurais brangiau. „Tačiau jei paslauga brangsta, reiškia, kad įdiegta kažkas nauja, kad ji yra kokybiškesnė. Esmė ir ta, kad Neringoje labai brangus centralizuotai tiekiamas vanduo, todėl negalime pigiai nuomoti būstų. Juk negali iš savo atlyginimo ar pensijų padengti poilsiautojų atostogas“, – aiškino I. Baltrušaitienė.

Paklausta, ar ir Neringos verslininkai stebi Rusijos poilsiautojų srautus ir jie taps priežastimi koreguoti kainas, pašnekovė atsakė neigiamai. „Rusai pas mus niekada nebuvo tarp dominuojančių poilsiautojų. Žinoma, jų buvo, tačiau nedaug, o dabar visai sumažėjo. Rusus baugina ir kainos, ir jų šalyje skleidžiama dezinformacija, kad Lietuvoje jie bus sutikti nesvetingai. Tokius poilsiautojus telefonu ar elektroniniu paštu net reikia raminti, kad pas mus jų tikrai niekas neskriaus, o gerbs“, – pasakojo I. Baltrušaitienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (457)