Aukso kainos pasaulyje sparčiai kyla (neseniai auksas pasiekė neregėtą 1,9 tūkst. dolerių kainą už unciją), todėl Rumunijoje viena Kanados bendrovė daro viską, kad kuo greičiau atidarytų aukso kasyklą. Tačiau šis projektas sukiršino vietos gyventojus ir sukėlė aštrią paveldosaugininkų ir aplinkosaugininkų diskusiją. Norint išgauti 300 tonų metalo, reiktų panaudoti dešimtis tūkstančių tonų cianido. Tokio masto Europa dar nematė, mat Senajame žemyne yra vos 1 proc. viso pasaulio aukso išteklių.

Rumunijos prezidentas Traianas Basescu norėtų kasti auksą, nes tai pasitarnautų krašto ekonomikai. Tačiau viskas ne taip paprasta. Dėl kontraversiško projekto jau atsistatydino vienas prezidento patarėjų, pareikšdamas, kad kasykla būtų "žalinga".

Šalies premjeras Emilis Bocas taip pat prisipažino, jog projektas jo nežavi. Manoma, kad per 16 metų būtų išgauta 10,6 mln. uncijų aukso. Dabartinėmis kainomis jį būtų galima parduoti už 18 mlrd. eurų. Be to, šiame regione slypi dar 1,6 tūkst. tonų sidabro atsargų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją