Laidoje DELFI 11 buvo kalbama apie tai, kokios tabako politikos reikėtų Lietuvai bei kokią įtaką prekybininkams galėtų turėti nauji planuojami tabako gaminių draudimai.

Pripažino: problemų yra

Kaip teigia G. Belian, rūkančiųjų tiek cigaretes, tiek alternatyvųjį tabaką skaičius Lietuvoje šiandien išlieka stabilus, o situacija, nors ir taisosi, vis dar gerėja nepakankamai sparčiai.

„Kalbat apie bendrą populiaciją, tas mažėjimas pastebimas apie 3 proc. per ketverius metus, o kas dėl ligotumo, sergamumo, iš esmės nėra matyti net aiškios tendencijos, nes vienais metais rodikliai mažėja, kitais vėl pradeda didėti“, – sakė ji.

Pašnekovė teigė, kad visgi didžiausią dėmesį šiandien reikėtų atkreipti į vaikus ir paauglius, mat naujoviški gaminiai, tokie kaip el. cigaretės, kaitinamojo tabako gaminiai, sparčiai populiarėja, o nuo 6 iki 10 proc. vaikų ir paauglių reguliariai vartoja alternatyvius tabako gaminius.

Paklausta, kodėl Lietuva ant kaitinamojo tabako gaminių pakuočių vis dar neturi nemalonių apie žalą sveikatai perspėjančių paveikslėlių, ji teigė, kad tokią tvarką numato direktyvos.

„Tie baisūs paveikslai atsirado ne todėl, kad Lietuva ar kokia kita Europos šalis taip nusprendė. Ženklinimas yra tabako produktų direktyvos įgyvendinimas. Ši direktyva buvo priimta 2014 metais, o tais metais tokių gaminių, kaip kaitinamasis tabakas, išvis nebuvo.

Kalbant apie ženklinimą, tai labiau yra kaip visos bendrijos susitarimas, žinoma, galima bandyti pramušti tuos ledus, bet racionaliau būtų palaukti pačios direktyvos pakeitimų“, – komentavo ji.

Įdomu ir tai, kad nors oficialiai el. cigarečių prekyba internetu Lietuvoje yra uždrausta, šiandien įstatymo laikomasi vangiai, mat susigundyti tokiu pirkiniu gali ir nepilnamečiai.

„Tiesiog čia pačių prekiaujančių įmonių socialinis neatsakingumas. Pagal mūsų departamentą, turime identifikuotas kokias dvi įmones, kurios iš tikrųjų tuo piktnaudžiauja.

Raminta Rakauskė, Rūta Vainienė, Gražina Belian
Yra tokia problema, manau, sutiks ir tabako gamintojų asociacija, kad reikėtų svarstyti klausimą dėl šitų gaminių licencijavimo, kad tik licencijuotas subjektas galėtų prekiauti tokiais gaminiais, kaip ir kalbant apie tradicines cigaretes“, – sakė G. Belian.

Jos teigimu, šiuo metu situacija tokia, kad prekę galima atsivežti iš bet kur, įdėti skelbimą ir parduoti, tačiau lieka neaišku, kas yra šių gaminių sudėtyje, kalbant apie specialius skysčius ir pan.

„Yra vienas neblogas žingsnis – Seimo narys Mykolas Majauskas užregistravo projektą, kuriuo jaunimui ir paaugliams siekiama sumažinti el. cigarečių atraktyvumą ir uždrausti naudoti kvapiąsias medžiagas.

Mūsų departamentas pritaria tokiam draudimui“, – sakė ji ir tikino, kad kalbant apie alternatyvių tabako gaminių reguliavimą dirbti dar tikrai yra ką.

Rūta Vainienė
Prekybininkai prašo tik vieno

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė bei ekonomistė Rūta Vainienė, paklausta, kaip prekybininkai vertina naujausius tabako gaminių draudimų siūlymus, susijusius su prekyba prekyvietėse „slepiant“ prekes, teigė, jog prekybininkai nieko prieš tokius siūlymus neturi, tačiau jiems šiuo atveju reikia tik vieno dalyko – laiko prisitaikyti.

„Mes įgyvendinsime. Jokių problemų tikrai nematome. Pateikėme du pasiūlymus. Vienas jų buvo dėl įgyvendinimo terminų.

Reikia suprasti, kad prekybininkai turbūt priims skirtingus sprendimus, kaip tokį reikalavimą įgyvendins. Gal jie išvis prie kiekvienos kasos neturės (parduodamų tabako gaminių – red.), aš nežinau, čia jų pasirinkimas, bet jie turi tai apgalvoti, numatyti lėšas, apmokyti darbuotojus“, – laidoje sakė R. Vainienė ir užsiminė, kad antrasis prašymas buvo susijęs su tuo, kiek ir kokios informacijos prie uždengtų gaminių stendų turėtų ir galėtų būti pateikiama.

„Bijome, kad jos bus leidžiama per mažai, o pardavėjas su pirkėju tiesiog gali nesusišnekėti“, – sakė ji.

Gražina Belian

Pasak R. Vainienės, prekybininkai valdžiai pasiūlė savo kompromisinį variantą – teigiama, kad įstatymas galėtų įsigalioti po pusantrų metų nuo sprendimo pritarimo, mat tiek laiko prekybininkams pasiruošti naujajai tvarkai įgyvendinti tikrai užtektų.

R. Vainienė užsiminė ir apie dialogą, ir tam tikrų prekybinių sąlygų gerinimą kitose srityse, tačiau paklausta, ar siūlo mainus, ji aiškino, kad turėtų atsirasti naujas lėšų šaltinis, iš kur galėtų būti kompensuojamos dėl tokio draudimo patirtos sąnaudos.

„Net patys įstatymo pataisų rengėjai nurodė, kad vienos prekybos vietos pritaikymas kainuotų nuo 1 iki 2 tūkst. Eur“, – sakė ji.

Priemones vadina neprognozuojamomis

Patys tabako gamintojai – atviri: įvairiausių tabako gaminių draudimų poveikis bendrai rinkoje jaučiamas jau kurį laiką, o ir priemonės, kurių imamasi šiandien, padrikos.

„Poveikį, be abejo, jaučiame. Priemonių (riboti – red.) nėra dvi, yra ir įstatyminių, o jos visos atrodo padrikos. Didžioji jų dauguma atrodo neprognozuojamos.

Tai yra priemonės, kurioms trūksta tarptautinės praktikos, gerų pavyzdžių, jaučiamas didelis sisteminio požiūrio trūkumas, dėl to tiek tabako gamintojai, tiek apskritai, plačiąja prasme, Lietuvoje veikiantis legitiminis verslas, kuris stengiasi planuoti ir jautriai reaguoja į bet kokius įstatyminius pakeitimus, tokių priemonių pasekmes, be abejonės, jaučia“, – laidoje sakė tabako gamintojų asociacijos direktorius Arnas Neverauskas.
Arnas Neverauskas

Paklaustas, ką tabako gamintojai mano apie tabako gaminių pardavimo „iš po prekystalio“ siūlymą, teigė, kad jam pagrįsti trūksta paprasčiausių tyrimų ir duomenų.

„Paties projekto rengėjo tikslas gal ir būtų neblogas, bet pasirinktas kelias atrodo abejotinas turint omenyje, kad Vyriausybėje praėjusią savaitę buvo posėdis, o aš neišgirdau nė vieno tyrimo, kad būtų pasakyta, jog šios priemonės įgyvendinimas x valstybėje lėmė, kad rūkančiųjų skaičius sumažėjo.

Daug matau neigiamų dalykų, o ar tai padės pasiekti teigiamų dalykų, sumažins rūkančiųjų skaičių, nėra jokio tyrimo ir duomenų“, – kalbėjo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (511)