Numatyta, kad administracinė atsakomybė turėtų būti taikoma kontrabandines cigaretes ir alkoholį įsigijusiems asmenims. Planuojama, kad baudos galėtų būti nuo 100 Lt iki dešimčių tūkstančių litų.

Bauda nuo 100 iki 300 litų su prekių konfiskavimu būtų taikoma asmenims, įsigijusiems nelegalių alkoholinių gėrimų ar tabako gaminių, jei jų vertė neviršija dviejų minimalių gyvenimo lygių (260 litų).

Jei prekių vertė viršija du, bet neviršija 10 minimalių gyvenimo lygių (260 -1,3 tūkst. litų), būtų skiriama 1- 5 tūkst. litų bauda su prekių konfiskavimu. Bauda, siekiančia 5-10 tūkst. litų ir prekių konfiskavimas grėstų tuomet, kai kontrabandos vertė viršija dešimt, bet neviršija penkiasdešimties minimalių gyvenimo lygių (1,3-6,5 tūkst. litų).

Jei kontrabandinių prekių vertė viršytų penkiasdešimt minimalių gyvenimo lygių, tuomet grėstų piniginė bauda nuo 10 tūkst. iki 20 tūkst. litų su šių prekių konfiskavimu.

„Bet kuriai naujai funkcijai vykdyti visada reikia papildomo laiko, papildomų žmonių ir papildomų pinigų, - reikia trijų dalykų, reikia resursų. Be abejo, nei vienai funkcijai vykdyti, jeigu jinai yra numatoma vykdyti, negalima šito padaryti be pinigų“, - po Vyriausybės posėdžio sakė Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas, kurio ministerijai yra pavaldus Policijos departamentas.

Paklaustas, ar aptarė, kaip policininkai turės gaudyti rūkančius kontrabandines cigaretes, D. Barakauskas sakė: „Ne, neaptarėme dar“.

„Baudžiamoji atsakomybė labai dideliems kiekiams buvo nustatyta ir įsigijimo atveju, dabar yra nustatoma Administracinė atsakomybė įsigijimo atveju, - teigė teisingumo ministras Juozas Bernatonis. - Tai yra normali kovos su kontrabanda priemonė. Tie žmonės, kurie įsigis tik savo vartojimui, mokės nedideles baudas.“

Jis priminė, kad įsigyjantys didelius kiekius, rizikuoja, kad jų automobiliai taip pat gali būti konfiskuoti.

„Suprantama, šias įstatymo pataisas priims Seimas“, - priminė J. Bernatonis.

Kontrabandinių prekių vertę siūloma apskaičiuoti pagal jų muitinę vertę, įskaitant privalomus sumokėti mokesčius.

DELFI skelbė, kad kontrabandinių cigarečių pirkėjams ruošiamos baudos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (204)