R. Šadžius tvirtino, kad biudžeto deficitas neturėtų dar didėti, nes mažėjant pajamoms turėtų būti mažinamos ir išlaidos. Prognozuojama, jog šiuos metus Lietuva baigs turėdama 2,687 mlrd. Lt valdžios sektoriaus biudžeto deficitą.

„Manau, kad tai įmanoma padaryti (dar pataupyti biudžeto išlaidas - DELFI), galbūt ne tokiais mastais, kaip apie tai yra šnekama. Tačiau taupyti vis tiek reikės ir tai padės išlaikyti tą deficitą, kuris yra suprogramuotas", – kalbėjo R. Šadžius.

Jo teigimu, labiausiai būsimas biudžeto pajamas gali pakoreguoti pasaulinė finansų krizė.

„Jis yra realistinis (pajamų planas – DELFI) tai dienai, kai mes skelbėme savo projekcijas. Jūs patys matote, kas darosi finansų rinkose per paskutines dvi savaites. Finansų rinkų krizė tikrai nesibaigia ir man susidaro jausmas, kad ji dar įsibėgėja", - tvirtino finansų ministras.

Biudžetas pateiktas senajam Seimui, o jo svarstymą tęs jau naujasis, galutinai išrinktas prieš keletą dienų.

Naujai formuojama centro-dešinės koalicija iš esmės žada peržiūrėti biudžeto projektą ir gerokai sumažinti deficitą. Po biudžeto projekto pateikimo Lietuvos liberalų sąjūdžio narys Kęstutis Glaveckas žurnalistams sakė, kad deficitą būtų galima sumažinti iki 1-1,5 mlrd. Lt.

Kitų metų biudžetą vėliausiai reikia priimti likus dviems savaitėms iki Naujųjų metų. Finansų ministras tikisi, kad naujajai Vyriausybei ir Seimui pakaks laiko ir neteks Lietuvai gyventi per mėnesį išleidžiant 1/12 praėjusių metų išlaidų dydžio.

Kiekvieną šio biudžeto projekto eilutę ragina peržiūrėti ir eurokomisarė Dalia Grybauskaitė. Jos teigimu, jis turi būti „iš esmės peržiūrėtas", o pirmiausiai reikėtų apkarpyti valdžios sektoriaus išlaidas.

Kitąmet į valstybės biudžetą kartu su daugiau nei 5 mlrd. Lt ES lėšų planuojama surinkti maždaug 25,6 mlrd. Lt, o išleisti – apie 28,2 mlrd. Lt. DELFI primena, kad pernai tvirtinant šių metų biudžetą, Vyriausybė planavo, kad 2009 m. pavyks subalansuoti valstybės išlaidas ir pajamas.

Vyriausybė planuoja, kad valstybės biudžeto pajamos be ES lėšų kitąmet mažės 1 proc., o išlaidos didės 6,7 proc. lyginant su šiais metais.

Milijardinę biudžeto skylę ketinama lopyti skolinantis.

Beveik 19 mlrd. Lt biudžeto pajamų planuojama gauti iš mokesčių: 9,2 mlrd. Lt iš PVM arba 8,5 proc. mažiau nei planuota šiemet. Lėšų iš gyventojų pajamų mokesčio planuojama gauti 2 mlrd. Lt arba 13,2 proc. daugiau nei šiemet. Beveik 25 proc. daugiau nei planuota šiemet, 3,3 mlrd. Lt ketinama surinkti pelno mokesčio.

Tuo tarpu Seimui pateiktame kitų metų biudžeto projekte numatyta, kad daugiausiai lėšų turėtų būti skiriama švietimui (7,9 mlrd. Lt), antroji pagal asignavimų dydį sritis yra ekonomika – 6,9 mlrd. Lt, bendroms valstybės paslaugoms, pavyzdžiui, įmokoms į ES biudžetą, valstybės skolos aptarnavimui numatyta skirti 4,9 mlrd. Lt, socialinei apsaugai – 4,1 mlrd. Lt, viešajai tvarkai ir visuomenės apsaugai – 2,5 mlrd. Lt, sveikatos apsaugai – 2 mlrd. Lt, gynybai – 1,5 mlrd. Lt.

Numatoma, kad kitąmet į nacionalinį biudžetą, kuris apima valstybės ir savivaldybių biudžetus, kartu su ES lėšomis įplauks iš viso 30,2 mlrd. litų, o nacionalinio biudžeto asignavimai sieks 32,8 mlrd. litų.

Nuo kitų metų taip pat siūloma naikintipajamų mokesčio lengvatas būsto paskolų palūkanoms, tačiau tai būtų taikoma tik naujai išduodamų paskolų gavėjams. Taip pat įmonėms, investuojančios į į technologijų atnaujinimą ir įgyvendinančioms socialines iniciatyvas, ketinama taikyti pelno mokesčio lengvatą Kitąmet turėtų didėti akcizas cigaretėms. Rengiant kitų metų biudžeto projektą valstybinių įstaigų išlaidos sumažintos 5 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją