Nuo lapkričio 1 d. operatoriai įpareigojami blokuoti Lietuvos fiksuotojo ryšio numerius, jei fiksuoto ryšio numeriais skambučiai inicijuojami užsienyje. Operatoriai taip pat privalės blokuoti ir nesiųsti tranzitu skambučių, inicijuotų iš fiksuotojo ir mobiliojo ryšio numerių ar paslaugų ryšio numerių, jeigu dėl naudojamų numerių RRT nėra išdavusi leidimų ir numeriai nėra priskirti konkretiems paslaugų tiekėjams.

„Turės būti blokuojami ir užsienyje inicijuoti mobiliojo ryšio numeriai, jeigu jų abonentai nėra fiziškai išvykę iš Lietuvos teritorijos“, – teigia Darius Kuliešius, RRT pirmininko pavaduotojas.

Pasak jo, dar vienas RRT priimtas sprendimas – operatorių įpareigojimas įgyvendinti tinkamas technines ir organizacines priemones, kurios vartotojus įspėtų apie tai, kad gauta SMS žinutė galimai įtartina ar būtų imtasi veiksmų užkardyti jų gavimą. Apie parinktas prevencijos priemones operatoriai turi informuoti RRT iki gruodžio 1 d.

„Mes stebime situaciją ir vertiname, kaip veikia jau priimti mūsų sprendimai. Akivaizdu, kad reikia ne tik priimti sprendimus, bet ir operatyviai, efektyviai juos įgyvendinti. Labai skatiname geranorišką, aktyvų visų suinteresuotų pusių įsitraukimą į sprendimų vykdymą “, – pabrėžia D. Kuliešius ir primena, kad visi raginami informuoti Nacionalinį kibernetinio saugumo centrą apie gautas įtartinas žinutes, nuorodas, numerius elektroniniu paštu: cert@nksc.lt.

NKSC patikrina praneštus atvejus ir įtraukia juos į registrą, kuriuo dalijasi su interneto paslaugų teikėjais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją