„Svarbu atkreipti dėmesį, kad mes tvirtiname didžiausius universaliosios pašto paslaugos tarifus, o Lietuvos paštas turi teisę taikyti ir mažesnius, atitinkančius naudotojų interesus, vykdomos pašto veiklos pobūdį bei patiriamas sąnaudas, tarifus“, – pranešime sakė RRT tarybos pirmininko pavaduotojas Darius Kuliešius.

Atsižvelgiant į besikeičiančias pašto rinkos tendencijas bei augančias Lietuvos pašto sąnaudas, Lietuvoje siunčiamų korespondencijos siuntų didžiausi galimi tarifai vidutiniškai didinami apie 22 proc., siuntinio tarifas mažinamas 10 proc. už vnt., bet didinamas 56 proc. už kg.

RRT nutarimu taip pat siūloma tarptautinių siunčiamųjų korespondencijos siuntų apdorojimo Lietuvoje tarifo dalį vidutiniškai didinti 56 proc., pašto siuntinio už vnt. tarifo dalį mažinti apie 31 proc., o už kg didinti apie 77 proc. Tarptautinių pašto siuntų ir Lietuvoje siunčiamų pašto siuntų įvertinimo mokestis nekeičiamas.

Buvo pritarta ir Lietuvos pašto siūlymui atsisakyti Lietuvoje siunčiamų nepirmenybinių korespondencijos siuntų, paliekant tik pirmenybines.

„Vienodas korespondencijos siuntų procesas leis Lietuvos paštui efektyviau vykdyti universaliosios pašto paslaugos veiklą, iš dalies mažinant jos teikimui būtinas sąnaudas“, – paaiškino D. Kuliešius.

Lietuvos paštui, kaip Vyriausybės įgaliotajam teikti universaliąją pašto paslaugą, yra nustatyti tam tikri pašto tinklo charakteristikos reikalavimai, susiję su pašto paslaugos teikimo vietų užtikrinimu ne mažiau kaip 90 proc. visų Lietuvos teritorijoje esančių naudotojų adresų.

„Tai neabejotinai reiškia dideles pastoviąsias sąnaudas pašto paslaugos teikėjui. Iš kitos pusės, laiškų, kaip universaliosios pašto paslaugos, siuntimas Lietuvoje 2019–2022 m. laikotarpiu smuko 65 proc., o 2022 m., palyginti su 2021 m., fiksuojamas net 40 proc. kritimas. Tokia statistika neišvengiamai lemia augančias paslaugos teikimo vieneto sąnaudas, kurios tiesiogiai turi įtakos nustatomų didžiausių tarifų dydžiui.

Be to, dėl kokybės reikalavimus atitinkančios universaliosios pašto paslaugos net atokiausiose Lietuvos vietose gyvenantiems naudotojams užtikrinimo Lietuvos paštas taip pat patiria sąnaudas, kurios, mažėjant universaliosios pašto paslaugos apimtims, gali generuoti nuostolį, kompensuojamą iš valstybės biudžeto“, – sprendimą didinti didžiausius universaliosios pašto paslaugos tarifus statistika pagrindžia D. Kuliešius.

Didėjančios Lietuvos pašto patiriamos sąnaudos buvo nulemtos ir 2022 m. išaugusių elektros, dujų, kuro kainų bei šalyje vyravusios beveik 19 proc. vidutinės metinės infliacijos.

„Visos šios nepalankios verslui sąlygos turi tiesioginę įtaką universaliosios pašto paslaugos didžiausių tarifų nustatymui, siekiant užtikrinti universaliosios pašto paslaugos teikėjo Lietuvos pašto finansinį stabilumą“, – pažymėjo D. Kuliešius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją