„Bankrotų skaičius ES yra šiuo momentu kone rekordinis. Sunku tikriausiai lyginti, nes daug kas priklauso nuo bankrotų procedūrų, bet palyginus Baltijos šalis su ES, mes tikrai atrodome neblogai. (...) Jau pernai prasidėjo bankrotų skaičiaus augimas, bet daugelis Europos valstybių šią bangą pajaučia tik šiemet. Ir tikėtina, kad 2024 m. bankrotų toliau bus nemažai“, – pirmadienį „Žinių radijui“ teigė J. Rojaka.

„Anot statistikos, bankrotai šiuo metu dažniausiai paliečia mažesnius verslus, kurie įdarbina iki 10 darbuotojų“, – pridėjo ji.

Ji paminėjo, kad bankrotai nepasireiškia visuose sektoriuose vienu metu – pirma transporto sektoriuje, tada restoranų ir viešbučių, po to gamybos ir statybų, bei nekilnojamo turto (NT). Visgi, anot jos, nors transporto ir restoranų sektoriai sugebėjo atsigauti, tolimesni statybų ir NT sektoriaus bendrovių bankrotai yra tikėtini.

„Bankrotai nepasirodo visose veiklose tuo pačiu metu, kas yra gerai. Jeigu pernai daugiausiai bankrotų patyrė transporto įmonės. Šiemet jos praėjo tą higieninį periodą, kai silpniausi buvo išstumti, o tie, kurie sugebėjo persigrupuoti ir toliau tęsia veiklą ir net akumuliuoja stiprybę. Restoranai ir viešbučiai ilgą laiką po pandemijos negalėjo atsigauti, bet nors daugelis bankrutavo, dalis dabar atsigauna“, – aiškino ji.

„Statybinis sektorius pagavo tokią bangelę ir ji tęsiasi. Ir labai vėluoja skolas susimokėti NT plėtros veiklos atstovai“, – pabrėžė ji.

ELTA primena, kad 2023 m. spalį „Creditinfo Lietuva“ pranešė, jog sumažėjo viešbučių rizikingumas ir šiuo metu aukštai ir aukščiausiai bankroto rizikos klasėms priklauso 8 proc. viešbučių, aukštą rizika vėluoti atsiskaityti turi 18 proc.

Tuo metu, pasak jų 2023 m. rugsėjį pateiktos informacijos, 18 proc. statybų įmonių yra prie bankroto ribos, o 31 proc. – rizikuoja vėluoti atsiskaityti.

Dar anksčiau, 2023 m. gegužę, jie informavo, kad 2022 m. smarkiai išaugęs transporto sektoriaus bendrovių bankrotų kiekis pradėjo stabilizuotis ir pirmais penkiais 2023 m. mėnesiais šio sektoriaus bankrotai sudarė vos 6 proc. visų įmonių bankrotų, tuo metu prekybos įmonių bankrotai sudarė 24 proc., statybų sektoriaus – 20 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją