Kainos gali kilti net iki 25 procentų

Kavinės ir restoranai, ruošdamiesi šventiniam bumui, dirba išsijuosę, tačiau nuo naujųjų metų – viskas gali pasikeisti, esą gyvenimas dėl Seimo priimtų sprendimų apkars ne tik maitinimo įstaigoms, bet ir patiems gyventojams.

„Šis sektorius būtų spaudžiamas iš abiejų pusių – didinti darbo užmokestį, bet taip pat būtų mažinamos jo pajamos. Kadangi tas padidinimas nebuvo kelių dienų, o kelių metų ir visi prie jo jau įprato, tai nėra taip, kad kažkas kažkur pasidėjo pinigus, nusisavino juos ir panašiai. Visų pirma, buvo mokami atidėti PVM, atidėti „Sodros“ mokesčiai“, – teigė restorano „Sushi Lounge“ savininkė Daiva Breivė.

Vilniaus gatvėse – daugybė švenčiančių: baruose sunku rasti vietą prisėsti

Restoranai skaičiuoja, kad panaikinus PVM lengvatą, kainos juose gali kilti net iki 25 procentų.

„Kils kainos. Visi privalės kelti kainas dėl to, kad mažinti darbo užmokesčio jau nebus kur. Tiesiog, nukentės vartotojai“, – teigė D. Breivė.

Pasak viešbučio ir restorano „Best Western Santaka“ generalinio direktoriaus Zigmanto Dargevičiaus, nuostoliai restoranams bus dideli.

„Be to, yra įvairių kitų neigiamų restoranams poveikių ir tai tikrai didins kainas“, – tikino jis.

Vis dėlto, gyventojai sako, kad restoranai – pramoga, už kurią susimokėti negaila.

„Jau pasirinkimo nėra. Anksčiau būdavo kažkur brangu, kažkur pigu, o dabar pigią vietų gal vieną žinau, visur kitur – brangu“, – dalijosi vyras.

Vilniaus gatvėse – daugybė švenčiančių: baruose sunku rasti vietą prisėsti

„Restoranuose tikrai jau nepigu, bet, kadangi labai mėgstu lankytis juose, tai vis tiek teks eiti“, – teigė moteris.

„Į restoranus tai nueisime retkarčiais. Ką gi mums daryti pagyvenusiems žmonėms? Tik dainuoti, šokti ir į kavinę nueiti“, – teigė pozityviai nusiteikusi senjorė.

Piktinasi ne tik verslininkai

Seimūnai, nubalsavę prieš PVM pratęsimą, sako, kad nėra prasmės laikyti lengvatą, kai maitinimo sektorius jau atsistojęs ant kojų. Tiesa, jau yra suskaičiuota, kiek kitais metais pilnės biudžetas, kai maitinimo įstaigos mokės standartinį PVM.

„Kitiems metams yra įskaičiuota apie 170 milijonų į planuojamas gauti pajamas, tai, jeigu dar eitų kalba apie dar ilgesnį pratęsimą, tada turėtumėme svarstyti, kokiai sričiai turėtume sumažinti tokią sumą finansavimo“, – teigė Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

Iš viso biudžetas per visą lengvatos egzistavimo laikotarpį neteko trečdalio milijardo eurų, tačiau Seimo opozicija siūlė lengvatą palikti dar 3 metams.

„Pajusime visi tie, kas turime vaikus darželinukus, juk yra valgyklos. Tai liečia ne tik restoranų verslus, tai yra visos maitinimo įstaigos“, – teigė Seimo narė Aušrinė Norkienė.

Aušrinė Norkienė

Pasak opozicijos, PVM lengvatos naikinimas paskatins ir naujų bankrotų bangą.

„Dalis arba bankrutuos, arba vėl lys į šešėlį ir, manau, kad valstybė patirs didesnes išlaidas, išmokant socialines išmokas netekusiems darbo, negu dabar ta lengvata kainuotų biudžetui. Kitas dalykas, Europos Sąjungoje iš 27 šalių 23 taiko šitą PVM lengvatą“, – teigė A. Norkienė.

Tam pritarė ir verslininkai.

„Sausio mėnesį prognozuočiau beprotiškai didelę krizę, šiuo atžvilgiu, todėl, kad ir natūraliais metais yra sumažėjimas žmonių, o, jeigu būtų padidinamas ir PVM, ir padidinamas minimalus darbo užmokestis – krizė bus tikrai didelė“, – teigė restorano „Sushi Lounge“ savininkė.

Visgi, biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas sako, kad naudos, neskaitant augančių verslininkų pelnų, PVM lengvata neatnešė, esą iš visų sektorių kainos nuo 2015-ųjų metų maitinimo sektoriuje augo labiausiai.

„Virš 90 procentų būtent maisto gamintojų įmonės padidino kainas, kai bendras šalies kainų lygis per tą patį laikotarpį pakilo apie 53 procentus, o paslaugų sektoriuje apie 67 proc.“, – teigė M. Lingė.

Mindaugas Lingė

Visą reportažą rasite LNK portale: