Laukia nelengvi iššūkiai


Maitinimo sektoriaus atstovus naujieji metai pasitiko su pokyčiais ir iššūkiais. Pasak Viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidento Gedimino Balnio, juos įveikti – lengva nebus.

„Mes turime tokį Molotovo kokteilį, dėl to, kad apart 9 procentų PVM, dar yra pasiektas dugnas ekonomikoje – būtent palūkanų naštos augimas, minimalios algos augimas 10 procentų, kas, automatiškai, persiskaičiuoja dažnai iki 40 procentų sudarančias sąnaudas restoranuose, taip pat nuomos.

Nuomos dažniausiai skaičiuojamos pagal infliaciją, taigi tai vėl gali siekti 8 procentų augimą. Kitaip sakant, net jeigu nebūtų didinimas PVM, vis tiek būtų nelengvas laikotarpis, o dabar nueinanti valdžia dar tokią papildomą dovanėlę mums davė“, – kalbėjo jis.

Pranešėjai

Nors valdžios atstovai teigia, kad 9 procentų PVM lengvata buvo orientuota tik į pagalbą karantino laikotarpiu, G. Balnis tokius argumentus neigia.

„Nereikia meluoti. PVM aiškinamajame rašte yra aiškiai parašyta, kad lengvatą galima taikyti ir pasibaigus karantino laikotarpiui. Čia yra taip tik interpretuojama, nes patys konservatoriai teikė šitą PVM pataisą, dar kol nebuvo jokios pandemijos“, – tvirtino pašnekovas.

Vasarį teks mokėti didesnius mokesčius


Pasak Viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidento, būdų, leisiančių verslui įveikti iškilsiančius iššūkius, yra įvairių.

„Yra įvairūs galimi scenarijai. Aišku, kai mums buvo sumažintas pridėtinės vertės mokestis – išsirikiavo darbuotojų eilė su reikalavimais didinti jiems atlyginimus, dėl to, kad „restoranų savininkai, turite iš ko“. Dabar panaudoti tą motyvą atgal, kad mums yra padidintas pridėtinės vertės mokestis ir dėl to jums bus mažinami atlyginimai – tai padaryti bus sunku. Taigi, labai įvairiai spręs tas problemas restoranai, bet tai bus tikrai sunku“, – teigė G. Balnis.

Anot jo, tikėtina, kad prasidės net ir masiniai bankrotai.

„To nereikia slėpti. Mūsų skaičiavimais, per vienus metus gali būti kaip per tipinius 4-5 metus bankrotų skaičius ir, iš tikrųjų, yra dalis, kuri ruošiasi ir yra dalis jau dabar užsidarančių restoranų, bet, kadangi pas mus 85 procentai yra smulkūs restoranai, tai jie kas yra PVM padidėjimas supras vasario 25 dieną, kai pirmą kartą sumokės PVM už sausio mėnesį“, – teigė G. Balnis.

Vilniaus gatvėse – daugybė švenčiančių: baruose sunku rasti vietą prisėsti

Pašnekovo teigimu, nors sunku bus visiems, didžiausią šoką patirs būtent smulkūs restoranai.

„Aš vakar sutikau jauno verslo atstovą, tai yra 2 metus veikiantis restoranėlis. Jis sako: mano apyvarta yra 25 tūkstančiai, kas man dabar bus? Kiek man daugiau reikės mokėti? Aš sakau: na, 2,5 tūkstančio taip vidutiniškai. Jis sako: oi, aš sau atlyginimo tiek neišsimoku, ką man daryti? Tai štai, ką jam daryti – jam reikės atsakyti į šį klausimą“, – dalijosi G. Balnis.

Pokyčiai palies ir klientus


Be abejonės, restoranams ir kavinėms kylantys iššūkiai palies ir jų klientus. Tai pasireikš būtent per kylančias kainas.

„Būtent dėl faktorių, kad augo minimali alga ir nuomos augo, tai net ir be PVM augimo turėjo būti toks 8 procentų kainų augimas, bet dabar skaičiuojame jau 15 procentų.

Nereiškia, kad pakėlus 15 procentų, baigsis visos problemos, nes mes turime konkurentus – tas pačias „Maxima“, „Rimi“, kur žmonės gali pirkti mišrainę ir jie lyginsis tas kainas. Greičiausiai, padidėjus kainoms – kris vartojimas ir jis skaičiais gali būti įvairus“, – teigė G. Balnis.

Vilniaus gatvėse – daugybė švenčiančių: baruose sunku rasti vietą prisėsti

Visą reportažą rasite LNK portale: