„Praėję metai šalies verslui pažėrė naują iššūkių bangą – dėl Rusijos pradėto karo Ukrainoje rinkose išaugo neapibrėžtumas, nutrūko įprastos tiekimo grandinės, sušlubavo gyventojų ir verslo lūkesčiai dėl ateities. Nepaisant to, daugeliui įmonių pavyko išvengti rimtų sukrėtimų ir priėmusios atitinkamus sprendimus jos ir toliau sėkmingai vykdė savo veiklą.

Be abejo, buvo ir tokių įmonių, kurių veiklos rezultatams tiesioginės įtakos turėjo joms pačioms ar su jomis susijusiems fiziniams ar juridiniams asmenims pritaikytos sankcijos, šių įmonių rezultatai akivaizdžiai buvo prastesni, dalis jų neišvengė bankroto“, – praėjusių metų šalies įmonių veiklą apibendrina Registrų centro duomenų analitikas Paulius Rudzkis.

Analizuojant iki šios dienos pateiktas įmonių finansines ataskaitas už 2022 metus, galima matyti, kad, palyginti su tų pačių įmonių rezultatais ankstesniais metais, savo apyvartą padidino beveik du trečdaliai įmonių, o kiek daugiau nei trečdalis bendrovių pernai fiksavo mažesnius pardavimus. Preliminariais duomenimis, bendra visų ataskaitas jau pateikusių įmonių apyvarta 2022 metais siekė beveik 160 mlrd. eurų ir buvo 30 proc. didesnė nei 2021-aisiais.

„Nemaža dalimi bendrą visų įmonių pajamų augimą lėmė tai, kad ilgą laiką praėjusiais metais buvo fiksuojamas kainų augimas įvairiose veiklos srityse. Išaugusios prekių ir paslaugų kainos lėmė tai, kad šiomis prekėmis prekiaujančios ar paslaugas teikiančios įmonės skaičiavo didesnes apyvartas. Tarp labiausiai pajamas auginusių įmonių galima rasti visiems gerai žinomus pramonės, energetikos ar prekybos sektoriaus atstovus. Didžiausią pajamų sumažėjimą patyrė tiesioginį poveikį dėl Rusijai įvestų tarptautinių sankcijų turėjusios įmonės“, – kalba P. Rudzkis.

Daugiau pelno, bet didesni ir nuostoliai

Praėję metai ir vėl buvo įmonių pelnų didinimo ir nuostolių mažinimo metai. Pateiktų finansinių ataskaitų už 2022 m. rezultatai rodo, kad pelningai praėjusiais metais dirbo (uždirbo ikimokestinio pelno) beveik pusė visų ataskaitas pateikusių įmonių, nuostolingai pernai veikė kas penkta įmonė. Likusi dalis bendrovių – maždaug trečdalis visų ataskaitas pateikusiųjų – nedeklaravo nei pelno, nei nuostolių.

Bendrai pelningos įmonės praėjusiais metais uždirbo apie 13,3 mlrd. eurų ikimokestinio pelno ir tai buvo penktadaliu daugiau nei šių įmonių uždirbtas pelnas 2021 metais. Tuo tarpu bendras ataskaitas pateikusių įmonių ikimokestinis nuostolis 2022 metais siekė apie 1,8 mlrd. eurų, kai užpernai jis buvo apie 1,3 mlrd. eurų.

Vertinant finansines ataskaitas už 2022 metus pateikusias įmones matyti, kad didžiosios daugumos jų, t.y. dviejų trečdalių, vidutinis darbuotojų skaičius per metus nepasikeitė. Darbuotojų skaičius pernai augo 17 proc. įmonių, mažėjo – 15 proc.

„Ryškiausi teigiami darbuotojų skaičiaus pokyčiai matomi pernai pertvarkytose didelėse verslo struktūrose, kai, pavyzdžiui, į naujai sukurtą bendrovę buvo perkelti visos grupės darbuotojai. Darbuotojų skaičius taip pat augo plėtrą vykdžiusiose telekomunikacijų, prekybos bei transporto bei logistikos srities įmonėse. Tuo tarpu darbuotojų skaičiaus mažėjimas fiksuotas veiklos apimtis mažinusiose ar apskritai veiklą nutraukusiose bendrovėse, kurių daugiausiai galima rasti transporto ir pramonės šakose“, – pastebi Registrų centro analitikas P. Rudzkis.

Iš viso šiuo metu finansines ataskaitas už 2022 metus Registrų centrui yra pateikę apie 112 tūkst. juridinių asmenų, analizei buvo pasitelkta beveik 100 tūkst. įmonių ir organizacijų, kurios iki liepos 15 dienos pateikė užpildytas pelno (nuostolių) ataskaitas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)