Kartu su išorės partneriais informacinių technologijų bendrove „Novian Technologies“ numatoma įdiegti šiuolaikišką IT aplikacijų valdymo sistemą. Tikimasi, kad tai padės užtikrinti stabilesnį ir efektyvesnį Registrų centro prižiūrimų valstybinės reikšmės registrų ir informacinių sistemų veikimą bei jų vystymą.

Šią savaitę Registrų centras ir bendrovė „Novian Technologies“ pasirašė konteinerizacijos platformos bei susijusių paslaugų sutartį. Pagal ją paslaugų teikėjas turės įdiegti konteinerių valdymo platformą, skirtą atnaujinti šiuo metu Registrų centre esančią monolitinę IT aplikacijų architektūrą.

„Kurdami pažangius sprendimus privalome turėti įsidiegę šiuolaikiškus sistemų valdymo principus, kurie užtikrintų sklandų jų vystymą ir kaip galima labiau sumažintų sutrikimų riziką. Tikime, kad įdiegti unikalūs sprendimai padės įmonei dar geriau valdyti ir plėsti nacionalinės svarbos informacines sistemas ir teikti kokybiškas paslaugas klientams, kurti naudą valstybei“, – teigė Registrų centro generalinis direktorius Saulius Urbanavičius.

Iki šiol buvę Registrų centro IT aplikacijų architektūros pamatai nebeatitinka šių dienų realijų – dėl pernelyg centralizuoto sistemų valdymo sudėtinga vystyti atskiras sistemas nedarant įtakos kitų sistemų veiklai.

„Pagal prižiūrimų informacinių sistemų, IT aplikacijų ir jų tarpusavio sąsajų kiekį Registrų centras yra išskirtinis ne tik Lietuvoje, tačiau panašaus pobūdžio IT struktūrų reikėtų gerai paieškoti ir visoje Europoje ar net pasaulyje. Pradėdami įgyvendinti šį unikalų IT projektą, galima sakyti, žengiame į dar neatrastą teritoriją, kadangi panašaus pobūdžio ir apimties projektų tikrai nėra daug“, – sako Registrų centro IT centro direktorius Antanas Raguotis.

Bendrovės „Novian Technologies“ generalinio direktoriaus Gyčio Umanto teigimu, įdiegtos naujovės suteiks daugiau atsparumo ir efektyvumo valdant ir vystant naujus technologinius sprendimus.

„Informacinių technologijų modernizacija perkeliant aplikacijas į modernią konteinerių platformą dažnu atveju iššaukia pokyčius ne tik technologijose. Keičiasi visa organizacija, jos procesai, kultūra. Ir tai tikrai nėra tik apie technologijas, tai labiau apie organizacijos atsparumą, efektyvumą, naujų sprendimų kūrimo greitį, tuo pačiu visos organizacijos konkurencingumą ir inovatoriškumą. Šiandien šiuo modernizacijos keliu eina pačios didžiausios ir brandžiausios Lietuvos bei užsienio organizacijos“, – sakė „Novian Technologies“ generalinis direktorius Gytis Umantas.

Pasak bendrovės atstovų, iki šiol informacinės sistemos buvo kuriamos monolitinės (angl. monolith) platformos pagrindu, tačiau tai neleisdavo operatyviai reaguoti į besikeičiančias aplinkybes.

„Šis būdas pamažu praranda aktualumą, nes jis lėtina procesus – nespėjama kurti naujų sistemų pagal organizacijų vystymosi greitį ir poreikį IT aplikacijų modernizacijos sprendimai perkeliant aplikacijas į konteinerių platformą leidžia išnaudoti gerąsias turimų aplikacijų savybes, nekeisti jų iš pagrindų, tiesiog modernizuoti, pritaikyti dabartiniams poreikiams. Aplikacijų modernizavimas suteikia galimybę teikti paslaugas greičiau ir kokybiškiau ir tuo pat metu leidžia patobulinti santykį bei bendradarbiavimo kokybę tarp vykdančiųjų ir kuriančiųjų komandų organizacijos viduje“, – teigė „Novian Technologies“ Cloud ir DevOps vystymo vadovas Mindaugs Verkys.

Registrų centro IT ūkio dekomponavimas yra inovatyvus sprendimas, Lietuvoje nėra daug įmonių ar institucijų, kurios jau yra įsidiegusios panašaus pobūdžio sprendimus. Pirmajame sistemų dekomponavimo projekto etape numatoma įdiegti konteinerizacijos platformą ir pasirengti turimų sistemų atsiejimui. Pirmiausiai nuo monolitinės struktūros numatoma atsieti Registrų centro savitarnos sistemą ir E. pristatymo sistemą, tam tikrus E. sveikatos sistemos modulius, įmonės viduje naudojamą paslaugų apskaitos sistemą, masinio vertinimo sistemą ir nekilnojamųjų daiktų kadastro duomenų pateikimui skirtą sistemą „Matininkas“.

Numatoma, kad atskyrus informacinių sistemų duomenų bazes į atskirus komponentus, jie sąveikaus tarpusavyje, tačiau kiekvienas savarankiškai atliks savo funkcijas, todėl informacijos apdorojimas taps greitesnis, o pakeitimus viename komponente bus galima atlikti netrikdant kitų komponentų darbo.

Registrų centras jau 25-erius metus tvarko pagrindinius valstybės informacinius išteklius – valstybės registrus ir informacines sistemas, remiantis jų valdytojų – skirtingų valstybės institucijų – nustatytomis tvarkomis ir taisyklėmis. Šiuo metu Registrų centras prižiūri 10 valstybinės reikšmės registrų ir apie 20 informacinių sistemų.

Bendrovė „Novian Technologies“ priklauso „Novian“ grupei, kurios įmonės teikia technologinius, programavimo, skaitmeninimo, taip pat kompleksinius šių sričių IT sprendimus ir paslaugas. „Novian Technologies“ kompetencijos apima IT infrastruktūros sukūrimą, priežiūrą ir suderinimą su naujais poreikiais, kritinės IT infrastruktūros priežiūros paslaugas. Bendrovės paslaugų portfelyje – su aukšto našumo skaičiavimo įrenginiais ir jų klasteriais susiję, taip pat atviro kodo debesijos technologijų, aukšto patikimumo duomenų, archyvavimo ir kiti sprendimai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją