Šią savaitę Registrų centras šalia jau skelbiamų kitų registrų ir informacinių sistemų atvirų duomenų rinkinių pradėjo skelbti Nekilnojamojo turto registre (NTR) esančius duomenis apie nekilnojamojo turto (NT) objektų įkeitimus (hipotekas) bei Sutarčių ir teisių suvaržymų registro (STSR) duomenis apie įregistruotas sutartis ir kitų objektų įkeitimus ar hipotekas. Visuomenei taip pat atverti archyviniai reorganizuoto Sutarčių registro ir likviduoto Hipotekos registro duomenys. Visų šių registrų valdytojas yra Teisingumo ministerija.

„Šių metų pradžioje įsigaliojo teisės aktų pakeitimai, pagal kuriuos dalis iki tol Hipotekos ir Sutarčių registruose kaupiamų duomenų perkelti į Nekilnojamojo turto registrą, o kita dalis pradėta kaupti naujame Sutarčių ir teisių suvaržymų registre. Tai duomenys apie nekilnojamųjų ir kilnojamųjų daiktų įkeitimus, hipotekas, lizingo, pirkimo-pardavimo išsimokėtinai sutartis. Atverdami šiuos duomenis ne tik skatiname atvirumą ir bendradarbiavimą, tačiau ir suteikiame naudingą įrankį kuriant inovatyvius sprendimus ir produktus“, – kalba Registrų centro Strateginio vystymo direktorius Adrijus Jusas.

Anot jo, atvertuose duomenų rinkiniuose galima rasti Sutarčių ir teisių suvaržymų registre kaupiamus duomenis apie sutartinius ir priverstinius įkeitimus, laivų ir orlaivių hipotekas, įmonės hipotekas, sąlygines hipotekas, kituose registruose neregistruojamų daiktų, (pvz., kompiuterinės įrangos, pramonės įrenginių, dviračių, paspirtukų, keturračių ar baldų) pirkimo-pardavimo išsimokėtinai ar pirkimo-pardavimo su atpirkimo teise sutartis, taip pat lizingo (finansinės nuomos), kurio dalykas yra neregistruojamas daiktas, sutartis.

Čia taip pat galima rasti Nekilnojamojo turto registre esančius duomenis apie nekilnojamųjų daiktų hipotekas ir turtinių teisių į nekilnojamuosius daiktus įkeitimus.

Registrų centras pirmuosius duomenų rinkinius visuomenei atvėrė 2019 metais. Šiuo metu visi norintys nemokamai gali naudotis Nekilnojamojo turto registro, Juridinių asmenų registro, Adresų registro, Gyventojų registro, Juridinių asmenų dalyvių informacinės sistemos, Licencijų informacinės sistemos, Politinių partijų narių sąrašų informacinės sistemos duomenimis.

Iki šiol Registrų centro atvirais duomenimis pasinaudojo jau daugiau kaip 25 tūkst. unikalių naudotojų, kurie atliko beveik 500 tūkst. duomenų rinkinių atsisiuntimų. Didžiausio susidomėjimo sulaukia Adresų registro, Juridinių asmenų registro ir Nekilnojamojo turto registro duomenys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją