„Šis asmuo aptarnaudavo Gariūnų prekiautojus. Tai parodo, kad vis dėlto Gariūnų turgaus naudojasi dideliais kiekiais grynųjų pinigų ir ten tikrai realiai klesti šešėlis. Gariūnų prekeiviai nenori rodyti savo apyvartos“, - antradienį Vidaus reikalų ministerijoje per spaudos konferenciją pripažino Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktorius Kęstutis Jucevičius.

Pasak jo, kad atsiskaitytų už prekes iš Kinijos, prekybininkai naudoja šimtatūkstantines sumas grynųjų pinigų.

„Į atsiskaitymo grandinę traukiami asmenys, kurie turi ofšorines kompanijas ir iš ofšorinių kompanijų daro apmokėjimus už prekes, skirtas Gariūnių prekeiviams. O Gariūnų prekeiviai su jais atsiskaito grynaisiais ir ta schema neblogai veikia. Į tą schemą būna įtraukiamos ir įmonės, kurios nori savo pelnus ir sumažina mokėtinus mokesčius. Čia visos pusės kaip ir patenkintos, ir šešėlis klesti“, - sakė K.Jucevičius.

FNTT yra skelbusi, kad išaiškino šešėlinę prekybą drabužiais, avalyne ir galanterijos prekėmis Lietuvoje vykdžiusių 18-kos asmenų grupuotę. Pirminiais skaičiavimais, grupuotė nuslėpė ir į valstybės biudžetą nesumokėjo apie 750 tūkst. litų mokesčių. Rastos milijonus siekiančios grynųjų sumos. Įtariama, kad dalis prekių buvo parduodama Gariūnų turgavietėje.

Operacijos metu FNTT tyrėjai, bendradarbiaudami su Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojais, įtariamųjų gyvenamosiose, darbo bei veiklos vykdymo vietose, automobiliuose atliko daugiau nei 60 kratų. Pas vieną įtariamą organizuotos grupės narį, nelegaliai Vilniuje veikusį valiutos keitėją, sulaikymo metu kišenėse rasta daugiau nei 1 mln. litų grynųjų pinigų įvairia valiuta, o pas kitą – beveik 300 tūkst. litų įvairia valiuta. Iš viso per kratas rasta daugiau nei 1,5 mln. litų grynaisiais pinigais.

Taip pat rasti ir paimti lengvatinio apmokestinimo įmonių antspaudai bei dokumentai, prisijungimai prie valdomų banko sąskaitų, įvairūs šešėlinį verslą patvirtinantys juodraštiniai užrašai, kiti tyrimui reikšmingi daiktai, 11 įtariamųjų legaliai laikytų šaunamųjų ginklų.

Atliekant ilgalaikį tyrimą nustatyti ne tik šešėlinės prekybos vykdytojai ir šių prekių Latvijoje muitinės procedūras bei transportavimo paslaugas teikę asmenys, bet ir nelegalių lėšų, skirtų atsiskaitymams už šešėlinėje prekyboje platinamas prekes, per lengvatinio apmokestinimo įmonių sąskaitas vykdę asmenys.

Įtariama, kad daugiau nei dešimt Lietuvoje registruotų fizinių bei juridinių asmenų prekes iš Kinijos parduodavo Lietuvos, Latvijos bei Estijos fiziniams ir juridiniams asmenims be apskaitos dokumentų. Turima duomenų, kad dalis drabužių, avalynės ir galanterijos prekių buvo parduodama Gariūnų turgavietėje.

Atliekamam ikiteisminiam tyrimui vadovauja ir jį kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūra. Išaiškintos nusikalstamos grupuotės nariams pateikti įtarimai dėl nusikalstamu būdu įgytų piniginių lėšų legalizavimo ir sukčiavimo stambiu mastu. Įtariamųjų turtui pritaikytas laikinas nuosavybės teisių apribojimas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (179)