„Savo verslo idėją atradau rašydamas bakalauro darbą apie tai, kaip augalais būtų galima iš dirvožemio išvalyti sunkiuosius metalus. Pasidalijau apie tai su draugu Žygimantu Kidiku (23) ir štai esame pirmieji Lietuvoje, o gal ir Europoje teikiantys fitovalymo paslaugą“, – pasakoja MB „Biovala“ vadovas M. Rubežius.

Vaikystėje gamino ir pardavinėjo ledus

„Naktimis kol kas miegame, tačiau viską suspėti tikrai nelengva. Abu studijuojame, dirbame ir dar plėtojame verslą“, – pokalbio pradžioje atskleidžia Mantas, kurį drąsiai būtų galima vadinti vienu iš tų laimingųjų žmonių, jau vaikystėje aiškiai žinojusių, ką norėtų veikti gyvenime. Tiesa, verslo kūrimas nebuvo pagrindinis dalykas. Kadangi labai mėgo gamtą ir mokslus, pasirinko aplinkotyros ir ekologijos studijas ir nė karto dėl to nesigailėjo. „Jaučiausi savo vietoje, tačiau kartais pagalvodavau, kad norėčiau kurti ką nors savo, tačiau taip ir neišdrįsdavau surizikuoti“, – prisimena ir tuoj pat pasitaiso, jog kartą visgi teko pabūti verslininku: vaikystėje užsidirbdavo kieme pardavinėdamas savo gamintus naminius ledus.

Baigdamas studijas ir rašydamas bakalauro darbą apie fitovalymą, Mantas pradėjo labiau domėtis šia technologija. „Pamačiau, kad tinkamai ją išvysčius būtų galima iš to sukurti verslą“, – prisimena pašnekovas. Papasakojęs apie tai verslininkystės įvado dėstytojui, sulaukė pritarimo ir paskatinimo dalyvauti projekte „Inovatyvaus verslo kūrimo skatinimas“ (INOVEKS). Čia laukė sėkmė: fitovalymo idėja pateko tarp geriausiųjų, todėl Mantas gavo finansavimą įmonei įregistruoti, taip pat nemokamas konsultacijas.

Pirmieji Lietuvoje

„Fitovalymas – tai grunto valymas naudojant augalus, – aiškina pašnekovas. – Kai kurie augalai turi ypatybę kaupti didesnius kiekius sunkiųjų metalų ar kitus teršalus. Atsižvelgiant į tai, ką reikia valyti, į dirvožemio sudėtį, dalelių dydžius, tarpusavio teršalų sąveiką ir kitus niuansus, atitinkamai parenkamas tam tinkantis augalas. Taip dirvožemį galima išvalyti net iki 100 procentų, žinoma, ne iš karto. Kadangi iki šiol nėra atrasta kitų technologijų, leidžiančių išvalyti biologiškai neyrančius organinius teršalus ar sunkiuosius metalus, tam tikrais atvejais fitovalymas tampa vienintele išeitimi.“

Pagrindinis užsakovas, pašnekovo teigimu, būtų didelės korporacijos, didelės pramonės gamyklos, taip pat maisto pramonės ar nuotekų valymo įmonės, savivaldybės ar bankai, konfiskavę užterštus žemės plotus ir negalintys dėl to jų parduoti. Ateityje planuojama eiti į užsienio rinkas, bet kol kas teks apsiriboti veikla Lietuvoje. „Jeigu kiti verslo kūrėjai gali pasimokyti iš konkurentų ar kolegų verslininkų klaidų, mes turime visą kelią nueiti patys, mat imamės to, ko niekas iki šiol nedarė, – įžvalgomis dalijasi Mantas. – Taigi galime užsibrėžti labai daug, tačiau dėl patirties stokos tikrai nesugebėtume kokybiškai atlikti visų darbų ir taip tik susigadintume savo vardą, todėl pradžioje imsimės tik tiek darbų, kad spėtume atlikti laiku ir kokybiškai.“

Pelną investuos į plėtrą

Norėdami išvengti ginčų, kurdami įmonę abu draugai nusprendė akcijas pasidalyti pusiau bei pasiskirstyti pareigomis. Mantas yra atsakingas už idėjų kūrimą ir mokslinę bei tyrimų dalį, o Žygimantas – už techninius sprendimus ir idėjų įgyvendinimą. „Jis yra sukaupęs nemažai darbo patirties bei turi didžiąją dalį reikalingos technikos. Be to, tai puikus derybininkas ir organizatorius. Aš verslesnis, o jis drąsesnis, taigi mes vienas kitą papildome“, – atskleidžia Mantas.

Specifiniame versle sunkiausia gauti pirmuosius užsakymus bei įgyti klientų pasitikėjimą. Abu verslininkai kol kas investuoja asmenines lėšas, taip pat dalį jų tikisi gauti iš įvairių projektų. „Manome, jog investicijos atsipirks per penkerius metus. Esame realistai ir suprantame, kad svarbu ne tik gauti pelno, bet ir nepagailėti jo investuojant į verslo plėtrą“, – teigia pašnekovas.

Abiejų partnerių teigimu, prieš imantis verslo, svarbu išanalizuoti save ir išsiaiškinti, ar tikrai turi tam gebėjimų. „Turi būti vadovas, lyderis, nebijoti rizikuoti ir kūrybiškai žiūrėti į pasaulį bei matyti jį kitaip nei daugelis, – įsitikinęs Mantas. – Tiems, kas turi šių savybių, linkėčiau išdrįsti surizikuoti tapti verslininkais, nes tai neįkainojama patirtis.“

Naujame „BZN start" mėnesio verslo žurnalo numeryje ieškokite įdomių ir naudingų istorijų: VERSLO ISTORIJA apie didžiausią ir seniausią žaidimų kūrimo įmonės Baltijos šalyse „Nordcurrent“ verslo istoriją, kai ukrainietė Viktorija Trofimova (34m.) likimo suvesta su savo vyru lietuviu Michailu ir jo broliu Sergejumi įkūrė užsakomųjų pultinių konsolių kūrimo bendrovę. Numeryje pristatoma apklausa apie tai, kokie verslininkų planai artimiausiems metams? Taip pat pristatomos verslininkų klaidos, TOP labiausiai kūrybiškumą skatinantys e.įrankiai, startuoliai su naujomis ambicingomis idėjomis, verslo pradžios žingsniai, finansavimas, patarimai. Pamatysite kūrybingiausias pasaulio reklamas, sužinosite apie valstybės teikiamą paramą verslui, naujausias finansines priemones ir kitą naudingą informaciją.