Šventės su šeima – ne visų prekybos tinklų darbuotojams šiais metais prieinama tradicija. Vienos Panevėžio parduotuvės darbuotojai jau Kalėdų rytą keliaus į darbą ir dėl to esą didelės problemos nemato. Sako, kad norisi ne tik švęsti, bet ir užsidirbti.

„Pavyzdžiui, jeigu aš neturiu ką veikti, vienišas esu, čia aš apie darbuotojus, tai ką – geriau gal dirbti nei namuose sėdėti?“, – svarstė parduotuvės „Gulbelė“ vedėja Lina Stravinskienė.

Tiesa, ir atlygis per šventes – dvigubas.

„Na, nepamaišo pinigėliai“, – teigė L. Stravinskeinė.

O štai didieji prekybos tinklai ragina gyventojus šventinėmis vaišėmis apsirūpinti anksčiau ir dirbti per Kalėdas bei pirmąją naujųjų metų dieną – neketina, o kitomis šventinėmis dienomis dirbs trumpiau.

„Kalėdos, Kūčios yra ypač svarbios ne tik gyventojams, bet ir mums, kaip prekybos tinklui, ir mūsų darbuotojams, tad šiemet pirmąją Kalėdų dieną ir naujųjų metų dieną mūsų darbuotojai nedirbs“, – teigė „Maximos“ atstovė Raminta Gecevičiūtė.

Panašios pozicijos laikosi ir „Lidl“.

„Šiais metais dirbsime dar trumpiau nei praėjusiais metais. Kūčių vakarą mūsų parduotuvės užsidarys 17 valandą, kad mūsų darbuotojai taip pat spėtų pasiruošti šiai šventinei vakarienei. Pirmąją Kalėdų diena nedirbsime, tradiciškai, o antrąją Kalėdų dieną pirkėjų lauksime nuo 10 iki 20 valandos“, – teigė „Lidl“ atstovė Lina Skersytė.

Darbo laiką trumpina ir prekybos tinklas „Rimi“.

„Kaip ir eilę metų, pirmąją Kalėdų dieną ir sausio 1-ąją nedirbsime. Išskirtinumas tik toks, kad sausio 1-mą dieną bus 36 budinčios parduotuvės“, – teigė „Rimi“ atstovė Eglė Krasauskaitė.

Kalėdų ir pirmąją naujųjų metų dieną nedirbs ir „Norfa“.

Gruodžio 25-ąją, pirmąją Kalėdų dieną, įprastos „Iki“ parduotuvės nedirbs, tačiau Vilniuje visą parą ir toliau veiks 5 autonominės parduotuvės „IKI GO“, įsikūrusios adresais: Didžioji g. 6, Stanevičiaus g. 3, Upės g. 6, Savanorių pr. 187D, Kalvarijų g. 2. Sausio 1 dieną nuo 10 iki 20 val. veiks tik dalis fizinių parduotuvių.

Gyventojai reaguoja skirtingai


Nors prekybos tinklai per šventes nedirba jau ne pirmus metus, nepatenkintų – vis dar atsiranda.

„Vis tiek reikia nors viena ar kita, kad dirbtų. Pas mus 6 parduotuvės aplink. Jeigu nei viena nedirbs – tai blogai“, – teigė senjorė.

Tiesa, yra ir mąstančių pozityviai.

„Taigi apsirūpinkime. Gi visą laiką visi apsiperka šventėms ir tiek prisiperka, kad šaldytuvai lūžta namuose“, – teigė vyras.

„Reikia dieną prieš, dvi dienas prieš susiplanuoti, užsipirkti“, – jam antrino kitas pašnekovas.

„Visi žmonės nori švęsti Kalėdas“, – supratingumo nestokojo dar viena jų.

Kalėdinės dekoracijos Vilniaus senamiestyje

Didžiųjų prekybos tinklų sprendimais džiaugiasi ir mažmenininkai.

„Kadangi nedirba didieji tinklai – pas mus tada visi sugūžą. Apyvarta išauga daug“, – teigė parduotuvės „Gulbelė“ vedėja.

Ne visi darbuotojai žino savo teises


Lietuvoje įstatymai numato 14 šventinių dienų per metus ir nors darbuotojai savo teises jau žino, būna, kad ne visi išdrįsta reikalauti to, kas jiems priklauso pagal darbo kodeksą.

„Tai daugiau pasitaiko užsieniečių tarpe, kurie atvažiuoja, tos šalies nežino, teisių nežino. Jų atžvilgiu, tų pažeidimų būna gal šiek tiek daugiau“, – teigė advokatas Justas Vilys.

Dirbantiems per šventes priklauso dvigubas darbo užmokestis. Jei šventinę dieną pasitaiko ir viršvalandžių – galima reikalauti ir 2,5 karto didesnio atlygio.

„Jeigu netyčia apsiskaičiuoja darbdavys – tą galima priminti, paprašius algalapio, kad jame būtų išdėstyta, koks darbo užmokestis apskaičiuotas“, – teigė advokatas.

Kitu atveju, darbuotojai raginami kreiptis į darbo ginčų komisiją.

Visą reportažą rasite LNK portale: