Susidomėjusių įspūdinga kelione yra ir Lietuvoje

Išgirdę apie ypatingą galimybę nukeliauti į kosmosą – gyventojai neslepia nuostabos ir prisimena ankstesnius laikus.

„Vaikystėje svajojau, dabar jau esu per senas“, – teigė vienas jų.

Jam antrino ir kita pašnekovė.

„Vaikystėje apie tai skaitėme, kad bus tokia galimybė. Tada atrodė, kad tai jau bus kaip Buratino kelionė į menulį“, – teigė ji.

Tiesa, už tokią kelionę galėtų tekti pakloti beveik pusę milijono eurų.

„Čia jau pataupyti reikėtų, kaip pensininkui“, – dalijosi pašnekovas.

Tam, kad išpildyti vaikystės svajones, reikia turėti ne tik pinigų, bet ir kantrybės laukiant eilėje. Pasak kelionių agentūros „Glotera“ vadovės Vilmos Kondratienės, tam jau ryžosi vienas Estijos gyventojas.

„Estas stovi eilėje, jau praeitais metais įsigijęs bilietą ir planuoja pakilimą 2026 metais. Lietuvoje taip pat yra besidominčių. Iš tikrųjų, mes neskleidėme tos žinios labai plačiai, bet turime kelis susidomėjusius, kurie jau turi rankose sutartis ir yra svarstymo etape“, – atskleidė ji.

Reikalingas specialus pasiruošimas

Į įspūdingą kelionę žmonės kviečiami keliauti su prie kosminio modulio prijungtu erdvėlaiviu, kuris vos per 45 minutes pasiekia 80 kilometrų aukštį. Iškart po to seka atsiskyrimas ir erdvėlaivis, kartu su keleiviais, milžinišku, tai yra net 4000 km/h greičiu, iššaunamas į kosmosą.

„Tai yra pusantros valandos kelionė. Nuo pakilimo iki nusileidimo, nuo įlipimo į laivą ir išlipimo – bendras etapas trunka apie 3 valandas, taigi žmonės keliauja ne paromis, ne mėnesiais.

Žinoma, reikia ir tam tikro pasiruošimo, sveikatos. Kiekvienas žmogus, kuris jau pasirašo šiam įvykiui, turi pats įvertinti savo sveikatą, stabilumą ir metai iki skrydžio bus patikrintas dar kompanijos, ir, žinoma, prieš patį skrydį jis taip pat bus patikrintas kompanijos, ar tikrai gali skristi“, – kalbėjo V. Kondratienė.

Kosminės kelionės.

Tiesa, prieš kelionę privalomi ir apmokymai.

„Jie yra apie tai, kaip išgyventi, kaip elgtis, kaip jaustis, kaip valdyti savo pojūčius, nes, pasiekus nesvarumo būseną, visi žmonės gali atsisegti ir mėgautis akimirka“, – teigė pašnekovė.

Pasak jos, toks pasiruošimas užtrunka nuo 3 iki 5 dienų.

„Žmonės skrydžiui ruošiasi su inžinieriais, su psichologais, su visa komanda. Turėsime ir imitacinius skrydžius, kur žmonės pajaus, kaip jie gali tą išgyventi ir, jeigu pasijus negerai – jie visada gali atsisakyti“, – aiškino V. Kondratienė.

Pašnekovės teigimu, tokiai kelionei yra reikalingi 2 pilotai, o kartu su jais gali keliauti dar 6 keleiviai, o pasiryžusiems tokiai gyvenimo kelionei, reikalingas ne tik specialus pasirengimas ir nemaža pinigų suma, bet ir kantrybė, mat norinčių išbandyti tokia avantiūrą – išties nemažai.

„800 asmenų dabar yra registruotų ir tas kitas, kuris pasirašys sutartį rytoj ar poryt – stos į eilę. Dabar paskaičiuota, kad 2027 metais tik ateis eilė tam pirmam skrydžiui“, – teigė V. Kondratienė.

Kosminės kelionės.

Kelionė gali pareikalauti daug streso ir emocijų

Rodos, šiandien kosmosas – pasiekiamas beveik ranka. Pasak Vilniaus universiteto profesorės, astronomės Gražinos Tautvaišienės, tam prireikė daug metų.

„Iš pradžių, tai buvo skirta tik profesionaliems astronautams, o šiuo metu jau ir paprasti žmonės gali apie tai pasvajoti“, – teigė astronomė.

Gražina Tautvaišienė

15 minučių – tiek truks realus pasibuvimas kosmoso erdvėje. G. Tautvaišienė papasakojo, kokių įspūdžių galima sukaupti per tokį laiką.

„Turistai galės pažvelgti į mūsų Žemę iš toliau. Aš ir pati, aišku, norėčiau tokį vaizdą pamatyti. Jeigu mes pasižiūrime į Tarptautinės kosminės stoties filmuotą medžiagą ar nuotraukas – vaizdas tikrai yra įspūdingas. Manau, kad tokie žmonės, kurie ryžtųsi į tokią kelionę – jie yra ekstremalių pojūčių mėgėjai, nes, fizine prasme, potyriai turėtų būti tikrai ekstremalūs“, – tikino ji.

Asociatyvioji nuotr

Anot astronomės, tai turistams gali tapti ir iššūkiu.

„Reikia įveikti Žemės gravitaciją, pakilti į tą aukštį. Tai nėra toks didelis išbandymas kaip, kad tie tikri astronautai aukščiau pakyla, bet vis tiek streso ir emocijų turbūt reikės daug išgyventi“, – teigė G. Tautvaišienė.

Visą reportažą rasite LNK portale: