„Atslūgus geopolitinei įtampai mažėja pesimizmas dėl namų ūkio finansinės padėties ir nerimas dėl didesnių kainų“, - pastebi SEB.

Šių metų trečią ketvirtį pagerėjo namų ūkių finansinė padėtis: didėjo vidutinis darbo užmokestis į rankas, mažėjo bedarbių.

„Likus vos trims savaitėms iki euro įvedimo matyti, kad iki šiol vis augęs namų ūkių nerimas blėsta: mažiau blogų geopolitinių žinių, mažiau nežinomybės dėl euro įvedimo“, - kalbėjo SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė.

Nors ji sako, kad gyventojų nerimą sumažino ne tiek artėjantis euras, kiek sumažėjęs kiekis blogų geopolitinių naujienų.

Pasak J. Varanauskienės, gyventojų vartojimo krepšelis iš esmės nepasikeitė, tačiau jau galima pastebėti, kad vartojimas auga šiek tiek sparčiau nei pajamos.

Šiemet trečią ketvirtį vidutinis darbo užmokestis į rankas buvo 1 868 Lt, t.y., 36 litais arba 2 proc. daugiau nei ankstesnį ketvirtį ir 84 litais (arba 4,7 proc.) daugiau nei prieš metus.

Metinis mažmeninės prekybos apyvartos augimas vienam gyventojui šiemet III ketv. sudarė 6,1 proc., kai per metus apdraustųjų socialiniu draudimu pajamos augo 5,8 proc.

„Dėl spartesnio vartojimo augimo sunerimti nereikėtų, nes mes skaičiuojame apmokestintas pajamas, o rinkoje yra ir kitų pajamų, nelegalių. Kol vartojimo ir pajamų augimo tempai yra panašūs – apie 5-6 proc. - tai nerimo dėl to neturėtų kilti. Dabar gyventojai gyvena pagal galimybes“, - teigė J. Varanauskienė.

Pasak jos, normaliomis sąlygomis, atotrūkis tarp pajamų ir vartojimo neturi būti didelis.

Padaugėjo uždirbančių daugiau

Bankas pastebėjo, kad per metus padaugėjo dirbančiųjų, kurie uždirba daugiau.

Per metus yra po 10 tūkst. daugiau gyventojų, kurie uždirba 2-3 tūkst. Lt ir 3-4 tūkst. Lt.

Taip pat padaugėjo žmonių, kurie uždirba 4-6 tūkst. Lt (8 tūkst. daugiau dirbančiųjų), dar 6 tūkst. padaugėjo uždirbančių daugiau nei 6 tūkst. Lt.

Atitinkamai, sumažėjo gyventojų, kurie uždirba iki 1 tūkst. Lt (4 tūkst. dirbančiųjų) ir uždirbančių 1-2 tūkst. Lt (7 tūkst. žmonių).

„Tai susiję su situacija darbo rinkoje. Ne paslaptis, kad tie, kas dabar yra Lietuvoje yra ilgalaikiai bedarbiai, jiems yra sunku – jų turima patirtis ir gebėjimai, ko gero, neturi paklausos darbo rinkoje, tad jie, veikiausiai, susiranda tik sezoninius darbus. Kalbant apie didesnės kvalifikacijos žmones, darbdaviai sako, kad jų trūksta, atsiranda konkurencija dėl darbuotojų ir mes matome atlyginimų didėjimą“, - sakė J. Varanauskienė.

Ji mano, kad tai leidžia tikėtis atlyginimo augimo žmonėms, kurie uždirba iki 2 tūkst. Lt, nors jų dalis rinkoje liks didžiausia. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)