Tokį siūlymą Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija pateiks artimiausiame Trišalės tarybos posėdyje.

Pasak Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininko Artūro Černiausko, siūloma didinti minimalią algą, kad ji siektų pusę vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio, kadangi auga vartojimo ir paslaugų kainos. Tai ypač aktualu mažesnį nei vidutinį atlygį gaunantiems gyventojams.

A.Černiauskas stebisi, kad iki šiol nėra atlikti ekonominiai paskaičiavimai, kiek galėtų būti didinamas minimalus mėnesinis darbo užmokestis: ar 50 litų, ar 100 litų.

Anot jo, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija siūlydama didinti minimalią algą remiasi tais pačiais argumentais, kad gerėja ekonominė padėtis: auga bendrasis vidaus produktas ir vidutinis darbo užmokestis, didėja gamybos apimtys ir įmonių pelningumas.

Nustatyti vienodą MMA skaičiavimo tvarką Europos Sąjungos valstybėse pasiūlė Europos profesinių sąjungų konfederacija (ETUC). Pagal siūlomą tvarką minimali mėnesinė alga siektų 50 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio. ETUC, kuriai priklauso ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, vienija per 60 mln. narių iš 34 Europos šalių.

Lietuvoje minimalią ir mažesnę algą (išskyrus darbuotojus, dirbančius individualiose įmonėse) gauna apie 17,3 proc. visų darbuotojų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją