Tuo tarpu Lietuvos prekybos įmonių asociacijos (LPĮA) vykdantysis direktorius Marius Busilas DELFI sakė, kad dirbant per šventes įstatymai nepažeidžiami, o darbuotojai už šį darbą gauna atlyginimą.

„Mums atrodo, kad prekyba nėra ta veiklos rūšis, kuri privalo būti nepertraukiama ir per šventes. Juk žmonės gali apsipirkti ir dieną prieš tai, o kitą dieną galėtų su savo šeima švęsti šventes“, – sakė Lietuvos darbo federacijos pirmininkas Vydas Puskepalis.

Jis primena, kad dar 2007 m. Trišalėje taryboje buvo sutarta, kad per šventes didieji prekybininkai nedirbs, tačiau šio susitarimo šiemet nesilaikoma.

Samdomų darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Irina Judina antradienio spaudos konferencijoje sakė, kad nė vienas prekybos tinklas sprendimo dirbti per Kalėdas ir pirmąją Naujųjų metų darbo dieną nesuderino su profsąjungomis.

„Mes esame prieš tokį išnaudojimą. Jeigu vadovai sako, kad dirbdami per šventes suteikia galimybę savo darbuotojams uždirbti daugiau, tada mes norime atkreipti dėmesį, kodėl jie negali užsidirbti pakankamai ne švenčių dienomis“, – sakė ji.

Spaudos konferencijos metu išplatintose skrajutėse piktinamasi, kad UAB „Prekybos tinklas“ pavogė jų Kalėdas ir ragino paaukoti maisto produktų prekybos centrų darbuotojams, kurių atlyginimai esą gerokai sumažėjo. Šias skrajutes ketinama dalinti prie prekybos tinklų raginant pirkėjus nupirkti maisto parduotuvių darbuotojams.

„Aš galiu tvirtai teigti, kad žemiau skurdo ribos yra atsidūrę ir mūsų kasininkai, krovėjai, salės darbuotojai“, – sakė I. Judina.

Jos teigimu, atlyginimai prekybos centruose sumažėjo bent 30 proc., o žirklės tarp uždirbančių daugiausiai ir mažiausiai dar labiau padidėjo.

Profsąjungos praneša, kad per pirmąją akcijos valandą maisto paaukojo 30 pirkėjų. Tik pradėję akciją profsąjungiečiai taip pat tvirtina sulaukę pirmųjų nemalonumų – vienos „Maxima“ parduotuvės apsaugininkai jiems esą iškvietė policiją dėl to, kad šie nesilaikė įstatymuose numatyto atstumo iki parduotuvės.

DELFI primena, kad pirmąją Kalėdų ir pirmąją Naujųjų metų dieną dirbo ir ketina dirbti maždaug pusė prekybos tinklų „Maxima“ parduotuvių, o duris atvėrusios parduotuvės dirbo trumpiau. Tokios pačios strategijos laikėsi ir „Norfos mažmena“.

„Rimi“ ir „Iki“ prekybos tinklai šiomis dienomis nusprendė dirbti, tačiau trumpiau.

Samdomų darbuotojų profesinė sąjunga vienija iki 500 prekybos centrų darbuotojų.

Daro gerą darbą kitiems

Marius Busilas
„Kiekvieną rytą vaikas sunkiai keliasi ir nenori eiti į mokyklą, tai gal yra ir tokių darbuotojų, kurie nenorės dirbti. Visuomet yra teisės ir pareigos. Mūsų visų sveikų ir suaugusių žmonių pareiga yra dirbti“, – DELFI sakė M. Busilas.

Jo teigimu, per šventes dirba daugybės profesijų atstovai, ne tik dalis prekybos tinklų.

„Jeigu komanda nusprendė dirbti, tai visi ir turi dirbti. Jeigu yra nepatenkintų, tai norėtųsi paprašyti jų, kad jie suprastų, jog daro gerą darbą kitiems, kurie ateina pritrūkę produktų ar dovanos. Šiuo atveju turbūt reikėtų keisti požiūrį, juo labiau, kad Lietuvos situacija yra tokia, kad reikės dar ilgai dirbti“, – sakė jis.

DELFI primena, kad per šiuos metus mažmeninės prekybos apyvarta smuko daugiau nei 28 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją