„Direktorius buvo išleidęs įsakymą, kad tie, kurie nestreikuos, gaus dvigubą atlyginimą, kurie ateis vietoj streikuojančių, gaus trigubą atlyginimą, bet vakar siūlė dar prie šitos sumos pridėti po šimtą eurų, kad tik darbuotojai nestreikuotų. Mes darome išvadą, kad pinigų yra ir susitarti galima“, – žurnalistams sakė D. Jakutavičė.

Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos vadovė teigia, kad atsiranda darbuotojų, kurie susigundo tokiais darbdavio siūlymais ir nusprendžia nustoti streikuoti bei grįžti į darbą.

„Po vieną, kitą žmogų susivilioja šiais siūlymais, nes jie kalbina kertines pareigybes, be kurių iš tikrųjų agregatai stotų. Kai kuriems net buvo siūlytos aukštesnės pareigos, kad tik jie ateitų į darbą”, – aiškino D. Jakutavičė.

Patiriamą streikuotojų Jonavoje spaudimą pabrėžė ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) viešųjų ryšių specialistė Ramunė Motiejūnaitė-Pekkinen. Jos teigimu, LPSK pikete Vilniuje nori pareikšti palaikymą streikuotojams bei paraginti nepasiduoti, esant dideliam spaudimui iš darbdavio pusės.

„Mes norime parodyti palaikymą streikuojantiems darbuotojams, kurie patiria didžiulį spaudimą iš darbdavio, kurie daro viską, skambinėja darbuotojams, žada arba grasina, kad jie grįžtų į darbą, tai mes norime jiems nusiųsti žinutę, jog visos Lietuvos profesinės sąjungos palaiko juos. Norime, kad jie nepasiduotų, nes tai nėra vien „Achemos” kova, tai yra visų Lietuvos darbuotojų kova”, – tikino R. Motiejūnaitė-Pekkinen.

„Achemos grupė“: nepaisant nesutarimų kurstymo, darbuotojams atlyginimai keliami toliau

Daugiau kaip pusmetį daliniu pajėgumu dirbanti didžiausia Baltijos šalyse azoto trąšų bei chemijos produkcijos gamintoja, koncernui „Achemos grupė“ priklausanti Jonavos „Achema“ siekia dialogo su darbuotojais, skelbiama įmonės pranešime.

Nepaisant į rekordines aukštumas pakilusių dujų kainų nulemto nuostolingo laikotarpio, priimtas sprendimas gamybininkams bei aptarnaujančiuose padaliniuose dirbantiems darbuotojams atlyginimą padidinti 10 proc. (nuo sausio 1 d. – 3,5 proc. ir dar 6,5 proc. – visiškai atstačius gamybinius pajėgumus). Valdybos sprendimu, pirmuoju etapu algos peržiūrimos tik aukščiau minėtiems darbuotojams, antruoju – ir administracijai.

Koncerno „Achemos grupė“ generalinė direktorė Irmantė Kimienė sako, kad geopolitinės ir rinkos sąlygos yra ypač sudėtingos, įmonė vis dar dirba nuostolingai, todėl atlyginimai padidinti tiek, kiek leidžia bendrovės galimybės šiuo metu.

„Energetinių išteklių kainų krizė smogė negailestingai, tačiau situacija tampa dar sudėtingesnė dėl pašlijusių Lietuvos santykių su Kinija, iš dalies stojančio tranzito per Baltarusiją, per kurią mes pasiekdavome savo klientus Ukrainoje. Kaip matome žiniasklaidoje, per maisto pramonės ir logistikos įmones ritasi pirmųjų atleidimų banga. Tai reiškia, kad jos nebeturi ne tik išteklių išlaikyti buvusių veiklos apimčių, bet ir išsaugoti darbo vietų.

Nepaisant esamos situacijos, pagal galimybes peržiūrime darbo užmokestį visose koncerno bendrovėse, tęsiame papildomų naudų ir lojalumo programas. Šiais metais „Achemos“ darbo užmokesčio fondas padidės 5 mln. eurų. Tokiame kontekste įmonei keliami profesinės sąjungos atstovų reikalavimai atrodo dirbtinai užaštrinti“, – pranešime sako I. Kimienė.

Pasak vadovės, darbuotojai yra neatsiejama „Achemos“ sėkmės dalis, todėl svarbu nuolatinis dialogas ir bendradarbiavimas su jais. Deja, bet dėl neįtikėtinai aukštų gamtinių dujų kainų įmonė visu pajėgumu taip ilgai negali dirbti, matyt, pirmą kartą nuo pasaulinės ekonomikos ir finansų krizės 2009 metais.

„Sunku prognozuoti, bet tikimės, kad gamybą gamykla galbūt galės visiškai atnaujinti balandį. Nors dabar minimaliai palaikydami įrenginių darbą kasdien patiriame nuostolius, o dalis žmonių vis dar yra dalinėse prastovose ir negauna viso atlyginimo, tačiau net ir tokioje situacijoje stengiamės kiek įmanoma gerinti bendras finansines darbuotojų sąlygas“, – sako koncerno generalinė direktorė I. Kimienė.

Audituotų 2021 metų finansinių ir veiklos rezultatų „Achema“ dar neturi, tačiau antras praėjusių metų pusmetis buvo nuostolingas, tikina bendrovė. Šis periodas tęsiasi ir šiais metais – sausis buvo nuostolingas, toks planuojamas ir pirmas šių metų ketvirtis.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos organizuojamą piketą prie koncerno būstinės generalinė direktorė vertina kaip aštriausią pozicijos išsakymo formą ir tikisi, kad šis formatas neperžengs teisės aktuose brėžiamų ribų.

ELTA primena, kad antradienio rytą neterminuotą streiką pradėjo „Achemos“ darbuotojai.
Pasak streiką organizuojančios „Achemos“ darbuotojų profesinės sąjungos (ADPS) pirmininkės Birutės Daškevičienės, profsąjunga padarė viską, kad su bendrovės atstovais būtų susitarta taikiai, tačiau nei argumentai, nei situacijos analizė, nei piketai ar priminimai apie duotų pažadų nesilaikymą niekur neatveda jau kelerius metus.

Jos teigimu, tarp darbuotojų ir įmonės valdybos vis dar nepasirašyta kolektyvinė sutartis, nuo jų slepiama informacija.

Streiko organizatoriai reikalauja įmonės kartą per metus indeksuoti darbuotojų tarifinį darbo užmokestį, dėl konkretaus indeksacijos dydžio ateinantiems metams susitarti iki metų pradžios. Taip pat prašoma visiems darbuotojams skirti vienkartinį paskatinimą už metinius rezultatus, priklausomai nuo pasiektų rezultatų.

Tuo metu, reaguodama į darbuotojų streiką, „Achemos“ vadovybė skelbia, kad „Achemos“ profesinės sąjungos vadovės B. Daškevičienės su darbuotojų streiku susiję pareiškimai – radikalūs, ir reiškia susirūpinimą dėl galimo pavojaus saugumui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)