Profesinių sąjungų įstatymo papildymo projektą įregistravęs Seimo narys sako taip siekiantis skatinti pasitikėjimą profsąjungomis tarp jos narių ir visuomenėje.

„Šiuo metu nevyriausybinės organizacijos, asociacijos privalo teikti Registrų centrui metines veiklos ataskaitas ir finansinių ataskaitų rinkinį, o profsąjungoms tokios prievolės nėra. Jos gauna nario mokestį, taip pat ir dalį gyventojų pajamų mokesčio, todėl manau, kad skaidrumo ir viešumo principas yra būtinas. Tuo labiau, kad profsąjungos gali kviesti savo narius į streiką ir įsipareigoti apmokėti už streiko dienas. Profsąjungų nariai, mano manymu, turi turėti galimybę pasitikrinti, ar ta profsąjunga yra pajėgi jiems sumokėti“, – komentuodamas įstatymo pataisas Eltai sakė Seimo narys konservatorius V. Semeška.

Pasak jo, pasiūlytas reguliavimas suvienodintų profsąjungas su nevyriausybinėmis organizacijomis, kurios privalo teikti ataskaitas.

V. Semeška pastebi, kad profsąjungų veiklą reglamentuojantis įstatymas buvo priimtas dar 1991 metais, vėliau buvo atnaujintas.

„Keitėsi laikai, skaidrumo kartelė buvo pakelta asociacijoms, nevyriausybinėms organizacijoms, bet profsąjungoms kažkodėl nėra prievolės teikti finansines ataskaitas. Todėl nežinome kokiomis lėšomis jos disponuoja“, – svarstė Seimo TS-LKD frakcijos narys V. Semeška.

Politikas tikisi, kad profsąjungos teigiamai įvertins jo iniciatyvą.

„Manau, kad profsąjungos yra suinteresuotos skaidrumo ir viešumo principu. Ar jos turi kažką slėpti nuo visuomenės ir savo narių? Jeigu jos turi kažką slėpti ir bijo viešinti savo veiklą ir finansus – kiltų įvairių nepasitikėjimo klausimų“, – sakė jis.

Įstatymo pataisos numato, kad finansinės būklės ataskaitoje turėtų būti rodomas visas profesinės sąjungos turtas, nuosavas kapitalas, finansavimo sumos ir įsipareigojimai. Veiklos rezultatų ataskaitoje – visos profesinėje sąjungoje ataskaitinio laikotarpio pajamos, sąnaudos ir veiklos rezultatai – pelnas arba nuostoliai.

Profesines sąjungas siūloma įpareigoti pateikti informaciją apie gautą finansinę ir nefinansinę paramą ir jos panaudojimą. Taip pat turės būti atskirai nurodytas kiekvienas paramą suteikęs juridinis asmuo ir jo suteikta parama.

Beje, siūloma numatyti ir išimtį. Paramą suteikęs juridinis asmuo galėtų būti nenurodytas, jei paramos vertė neviršija 2 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių ir sudaro ne daugiau kaip 10 procentų profesinės sąjungos per ataskaitinius finansinius metus visos gautos paramos arba visų gautų finansavimo sumų.

Įstatymo pataisomis siūloma įpareigoti profesines sąjungas nurodyti sudarytų paskolų sutarčių datas, paskolų sumas ir jų davėjus. Taip pat siūloma, kad veiklos ataskaitoje būtų nurodytas profesinės sąjungos narių skaičius.

Jei Seimas pritartų, naujos įstatymo nuostatos įsigaliotų kitų metų gegužės 1 d.

Kaip pastebi V. Semeška, šiuo metu profesinėms sąjungoms teikti metines veiklos ataskaitas bei finansinius rinkinius nėra privaloma, todėl Juridinių asmenų registro duomenų bazėje tokios ataskaitos nėra skelbiamos ir nėra viešai prieinamos.

Jei Seimas pritartų, naujos įstatymo nuostatos įsigaliotų kitų metų gegužės 1 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)